Najlepszą sałatkę makaronową robię w kwadrans. Dodaję do niej kolorowe warzywa i pyszny sos

Dieta wegetariańska
Sałatki makaronowe cieszą się niesłabnącą popularnością. Jedną z propozycji, którą warto wypróbować, jest sałatka makaronowa z warzywami i sosem jogurtowym. To pyszne i kolorowe danie, które świetnie smakuje o każdej porze dnia. Poznajcie nieskomplikowany przepis na wyborną sałatkę z makaronem i warzywami, która podbije niejedno podniebienie.
Co można dodać do sałatki makaronowej?
W tym prostym przepisie główną rolę gra makaron. Można wykorzystać kolanka, świderki lub penne. Sprawdzi się też makaron kolorowy. Z makaronem idealnie komponują się zdrowe warzywa. Jakie warzywa pasują do sałatki makaronowej? W przygotowanej według tego przepisu sałatce makaron pysznie smakuje z kukurydzą konserwową, czerwoną fasolą, suszonymi pomidorami, papryką i cebulą. Wszystkie składniki doskonale scala sos przygotowany na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem soku z cytryny, oliwy z oliwek i musztardy.
Jak zrobić sałatkę makaronową z warzywami?
Przepis na pyszną sałatkę makaronową wzbogaconą kolorowymi warzywami nie jest trudny. Tę recepturę warto zapisać. Szczególnie przypadnie do gustu zabieganym i tym, którzy zabierają domowe jedzenie do pracy. Do sałatki można wykorzystać makaron, który został z przygotowania innych potraw. Dzięki temu resztki się nie zmarnują i powstanie pyszne i kolorowe danie.
Jak więc przygotować dwie porcje znakomitej sałatki z makaronem i warzywami? To łatwe i szybkie zadanie, z którym nikt nie powinien mieć problemów.
- 1. krok – ugotowanie makaronu
- 2. krok – przygotowanie sosu jogurtowego
- 3. krok – wymieszanie makaronu z warzywami
- 4. krok – połączenie sałatki makaronowej z sosem jogurtowym
Czy sałatkę makaronową można zrobić dzień wcześniej?
Jeżeli lubicie sałatki makaronowe, bez obaw możecie przygotować to smaczne danie dzień wcześniej. Jest to świetny sposób na zaoszczędzenie czasu i wzmocnienie smaku. Przez noc składniki idealnie się połączą i przegryzą. Pamiętajcie tylko, aby nie mieszać składników sałatki makaronowej z sosem jogurtowym. Najlepiej zapakować go do słoiczka i skropić sałatkę tuż przed jedzeniem.
SKŁADNIKI
- 150 g makaronu
- 1 szklanka kukurydzy konserwowej
- 1 szklanka czerwonej fasoli
- 1 mała cebula
- 1 czerwona papryka
- 4 suszone pomidory
sos:- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować sos. Jogurt naturalny wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
- Makaron przełożyć do miski. Dodać odsączone z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolę, pokrojone w drobną kostkę czerwoną paprykę, suszone pomidory i cebulę.
- Składniki skropić sosem i wymieszać.
- Podawać od razu na drugie śniadanie, kolację i jako przekąskę imprezową.