Najlepszą sałatkę makaronową robię w kwadrans. Dodaję do niej kolorowe warzywa i pyszny sos

sałatka makaronowa z warzywami
Autor: Shutterstock Do makaronu dodaj kolorowe warzywa. Ta pyszna i lekka sałatka jest gotowa w 15 minut.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Sałatki makaronowe cieszą się niesłabnącą popularnością. Jedną z propozycji, którą warto wypróbować, jest sałatka makaronowa z warzywami i sosem jogurtowym. To pyszne i kolorowe danie, które świetnie smakuje o każdej porze dnia. Poznajcie nieskomplikowany przepis na wyborną sałatkę z makaronem i warzywami, która podbije niejedno podniebienie.

Co można dodać do sałatki makaronowej?

W tym prostym przepisie główną rolę gra makaron. Można wykorzystać kolanka, świderki lub penne. Sprawdzi się też makaron kolorowy. Z makaronem idealnie komponują się zdrowe warzywa. Jakie warzywa pasują do sałatki makaronowej? W przygotowanej według tego przepisu sałatce makaron pysznie smakuje z kukurydzą konserwową, czerwoną fasolą, suszonymi pomidorami, papryką i cebulą. Wszystkie składniki doskonale scala sos przygotowany na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem soku z cytryny, oliwy z oliwek i musztardy.

Jak zrobić sałatkę makaronową z warzywami?

Przepis na pyszną sałatkę makaronową wzbogaconą kolorowymi warzywami nie jest trudny. Tę recepturę warto zapisać. Szczególnie przypadnie do gustu zabieganym i tym, którzy zabierają domowe jedzenie do pracy. Do sałatki można wykorzystać makaron, który został z przygotowania innych potraw. Dzięki temu resztki się nie zmarnują i powstanie pyszne i kolorowe danie.

Jak więc przygotować dwie porcje znakomitej sałatki z makaronem i warzywami? To łatwe i szybkie zadanie, z którym nikt nie powinien mieć problemów.

  • 1. krok – ugotowanie makaronu
  • 2. krok – przygotowanie sosu jogurtowego
  • 3. krok – wymieszanie makaronu z warzywami
  • 4. krok – połączenie sałatki makaronowej z sosem jogurtowym

Czy sałatkę makaronową można zrobić dzień wcześniej?

Jeżeli lubicie sałatki makaronowe, bez obaw możecie przygotować to smaczne danie dzień wcześniej. Jest to świetny sposób na zaoszczędzenie czasu i wzmocnienie smaku. Przez noc składniki idealnie się połączą i przegryzą. Pamiętajcie tylko, aby nie mieszać składników sałatki makaronowej z sosem jogurtowym. Najlepiej zapakować go do słoiczka i skropić sałatkę tuż przed jedzeniem.

SKŁADNIKI

  • 150 g makaronu
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej
  • 1 szklanka czerwonej fasoli
  • 1 mała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4 suszone pomidory

  • sos:
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować sos. Jogurt naturalny wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
  • Makaron przełożyć do miski. Dodać odsączone z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolę, pokrojone w drobną kostkę czerwoną paprykę, suszone pomidory i cebulę.
  • Składniki skropić sosem i wymieszać.
  • Podawać od razu na drugie śniadanie, kolację i jako przekąskę imprezową.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej