Meksykańska sałatka z kaktusem (nopal) i pomidorami: zdrowa i pyszna

Meksykańska sałatka z liśćmi kaktusa nopal, opuncji figowej, jest zdrowa i pyszna. Pasteryzowane liście kaktusa można kupić w dyskontach. Wypróbujcie przepis na smaczną sałatkę z kaktusem i poczujcie się, jak na wakacjach w Meksyku. Więcej o właściwościach i zastosowaniu liści kaktusa przeczytacie poniżej przepisu!
Nopal - jadalne liście kaktusa
Nopal to kaktus z gatunku opuncji (łac. Opuntia ficus indica), czyli opuncja figowa. Bardziej popularne u nas są aromatyczne i słodkie owoce tego kaktusa, występujące w handlu pod nazwą figa kaktusowa. Opuncja figowa ma kolczaste, płaskie, grube, mięsiste liście, które po usunięciu kolców i ugotowaniu wykorzystuje się w kuchni. Liście tego kaktusa są ważnym elementem meksykańskiej diety. Nopal jest bogatym źródłem witamin (A, C, B1, B2, B3), bioflawonoidów, minerałów: wapń, potas, magnez, krzem, sód, żelazo. To także świetne źródło błonnika.
Liście kaktusa dodaje się do sałatek pomidorowych, z gotowanym jajkiem do tacos, do grillowanych mięs.
Kuchnia meksykańska
Polecamy sprawdzone przepisy kuchni meksykańskiej, która jest bardo bliska naszej kuchni. Naleśniki (tortillas), pierogi (empanadas) i pieczone mięso, to nie wszystko, co będzie nam smakowało. Kuchnia meksykańska to także pyszne zupy, świetne zapiekanki i desery.
Pomidorowy ryż po meksykańsku: samodzielne danie lub pyszny dodatek
Meksykańska zupa warzywna z klopsikami: pyszne i oszczędne danie jednogarnkowe
Pikantne flaki po meksykańsku: przepis na menudo
Pitna czekolada z chili i cynamonem
Churros: tradycyjne hiszpańsko-meksykańskie smażone ptysie
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 słoik pociętych liści kaktusa, odsączonych z zalewy
- 2 świeże średnie pomidory pokrojone w kostkę
- 1 cebula pokrojona drobno
- 1 pęczek posiekanej kolendry
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 80 g pokruszonego sera feta
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski dodać odsączone liście kaktusa. Liście są już pokrojone i nie trzeba nic z nimi robić.
- Dodać pokrojone pomidory, posiekaną cebulę i kolendrę.
- Wymieszać wszystko razem.
- Skropić sokiem z limony i olejem.
- Dodać pokruszony ser feta i wymieszać.
- Podawać do dań z grilla, dań fasolowych i tacos.