Marokańska sałatka z buraka, pomarańczy i orzechów włoskich: soczysta, rześka, pyszna
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Marokańska sałatka z buraka, pomarańczy i orzechów włoskich jest niczym słońce w zimowy dzień. Tanie jak barszcz pomarańcze, krwiste buraki i chrupkie orzechy tworzą niesamowitą kompozycję: soczystą, rześką i pyszną! Polecam!
SKŁADNIKI
- 2 buraki średniej wielkości, ugotowane lub upieczone
- 2 pomarańcze średniej wielkości
- 50 g orzechów włoskich, obranych
- 100 g rukoli lub innej sałaty o wyrazistym smaku
- 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- cukier, sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki pokroić na cienkie półplasterki.
- Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę. Z obu pomarańczy ściąć skórkę i wykroić soczyste segmenty bez błonki.
- Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, grubo posiekać.
- Z oliwy, octu winnego, startej skórki pomarańczy i przypraw przygotować winegret.
- Na talerzu wymieszać rukolę, plasterki buraka, fileciki z pomarańczy. Polać winegretem i ponownie wymieszać.
- Posypać prażonymi orzechami włoskimi. Podawać od razu.