Letnia surówka z selera naciowego, małosolnych i cebuli - sezonowa bomba witaminowa

Letnia surówka z selera naciowego, małosolnych i cebuli - sezonowa bomba witaminowa
Autor: Shutterstock Pyszna zielona i chrupiąca surówka z selera naciowego i ogórków małosolnych
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z selera naciowego, małosolnych i cebuli, z dodatkiem ziół i sosu winegret, to świetny dodatek do letnich obiadów. Niskokaloryczna, wręcz odchudzająca - ze względu na właściwości selera i  ogórków - jest  też bardzo chrupiąca i orzeźwiająca w smaku.

Seler naciowy to nie jest moje ulubione warzywo, choć doceniam jego prozdrowotne zalety. Ale w tej surówce nabiera dla mnie uroku i smakuje mi. Lubię tę kompozycję nie tylko z powodu jej smaku, ale także dlatego, że wszystkie warzywa w niej są chrupiące i mają bardzo orzeźwiający, a jednocześnie zdecydowany smak. Według mnie ta surówka doskonale pasuje do dań z drobiu, stanowiąc dla nich ciekawy kontrapunkt.

SKŁADNIKI

  • 1 nieduży seler naciowy
  • 5-6 ogórków małosolnych
  • 1 duża cebula
  • sos winegret
  • posiekana zielenina - do tej surówki pasuje koper, natka, szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Selera umyć, osuszyć  i pokroić w plasterki.
  • Ogórki pokroić w półplasterki albo w grubszą kostkę
  • Cebulę pokroić w półplasterki, zieleninę posiekać.
  • Warzywa wymieszać, przygotować sos winegret, polać surówkę i wymieszać.
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej