Idealna na grilla i majówkę. Sałatka ziemniaczana z tym chrupiącym warzywem smakuje obłędnie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sałatki ziemniaczane są pyszne, łatwe i niedrogie. Świetnie łączą się z potrawami z grilla. W tym roku warto postawić na nowość wśród tego typu przysmaków. Sałatka z gotowanych ziemniaków wzbogacona rzodkiewką to doskonałe uzupełnienie imprez z grillem w roli głównej. Zobaczcie, jak zrobić pełną smaku i prostą sałatkę ziemniaczaną z rzodkiewką podkręconą obłędnym sosem.
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką – składniki
Za pyszny smak sałatki odpowiedzialne są składniki oraz oryginalny sos. Wszystkie produkty są tanie i łatwo dostępne bez względu na porę roku. Dlatego sałatka sprawdzi się nie tylko w sezonie grillowy.
Z czego więc zrobić pyszną sałatkę ziemniaczaną na grilla? Głównym składnikiem są ziemniaki. Na wiosnę dostępne są już młode ziemniaki. Są najlepsze do tej sałatki. Oprócz ziemniaków na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- rzodkiewki
- szczypiorek
- cebula
Wszystkie składniki tej smakowitej sałatki ziemniaczanej scala delikatny sos przygotowany na bazie oliwy z oliwek. Wraz z musztardą, sokiem z cytryny oraz przyprawami tworzy obłędny dodatek, który podkręca smak sałatki ziemniaczanej.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z rzodkiewką?
Przepis na ten smaczny dodatek do dań z grilla nie jest skomplikowany. Sałatkę ziemniaczaną wzbogaconą chrupiącą rzodkiewką robi się łatwo i bez zbędnych komplikacji. Przepis został podzielony na kilka banalnych kroków. Zaletą tej wybornej sałatki z ziemniaków jest to, że można ją zrobić wcześniej i wstawić do lodówki. Dzięki temu smaki się przegryzą i sałatka będzie jeszcze lepsza.
Jak więc przygotować pyszną sałatkę z gotowanych ziemniaków, która idealnie komponuje się z potrawami grillowanymi? Z tym przepisem nie ma opcji, żeby coś nie wyszło. Sałatka uda się za pierwszym razem i każdemu będzie smakować.
- 1. krok – ugotowanie ziemniaków w mundurkach, obranie ich i pokrojenie
- 2. krok – przygotowanie sosu do sałatki ziemniaczanej
- 3. krok – ułożenie ziemniaków, rzodkiewki, cebuli na półmisku i posypanie szczypiorkiem
- 4. krok – skropienie sałatki ziemniaczanej z sosem
Jak podawać sałatkę ziemniaczaną z rzodkiewką?
Ta pełna smaku sałatka z gotowanych ziemniaków i chrupiącej rzodkiewki to świetny dodatek do potraw grillowanych. Doskonale łączy się z mięsami i warzywami z rusztu. Sałatkę ziemniaczaną można też przyrządzać jako dodatek do innych potraw. Sprawdzi się na kolację i zrobi oszołamiającą karierę na domowej imprezie.
To podstawowy przepis na sałatkę ziemniaczaną z rzodkiewką. Danie można podkręcić innymi składnikami. Sprawdzą się ogórki kiszone lub małosolne. Można dodać zielone lub czarne oliwki lub kapary, a szczypiorek zamienić na koperek.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 cebula
- 5 rzodkiewek
- sos:
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach do miękkości. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Następnie obrać i pokroić w plasterki.
- Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić.
- Ziemniaki ułożyć na półmisku. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Skropić sosem.
- Podawać jako dodatek do dań z grilla lub jako przekąskę.