Śledzie z imbirem i miodem: przepis na rozgrzewającą przekąskę
2021-11-26
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Śledzie są pyszne i zaledwie mała porcja śledzi (5 dag) pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3. Ich wadą jest natomiast nadmiar soli, dlatego przed przyrządzeniem śledzie trzeba koniecznie wymoczyć (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.) - lub wybrać śledzie świeże. Słony smak ryby można też zrównoważyć dodatkiem miodu i imbiru. Podajemy dobry przepis na śledzie z imbirem i miodem.
SKŁADNIKI
- 4 filety śledzi solonych
- 2 cebule
- 2 łyżki sosu sojowego
- ząbek czosnku
- 2 łyżki płynnego miodu
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- kawałek imbiru
- 1 płaska łyżeczka curry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety wymocz w wodzie. Cebulę pokrój w piórka, a szczypior posiekaj.
- Czosnek wyciśnij przez praskę, rozetrzyj z sosem sojowym, miodem, sokiem i skórką z cytryny i posiekanym imbirem. Wymieszaj z olejem.
- Do słoika włóż pokrojone na kawałki śledzie, przekładając je cebulą. Zalej przygotowanym sosem, zakręć słoik i wstaw na co najmniej 24 godziny do lodówki.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Wypróbuj także przepis na przebojowej >>>ŚLEDZIE PO KASZUBSKU