Sałatka śledziowa ze śledzi solonych i wędzonych: przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Sałatka śledziowa to coś dla miłośników ryb i polskiej tradycji. Zobacz jak zrobić sałatkę śledziową z ryb solonych i wędzonych. Można ją przygotować na co dzień albo od święta.
Polecamy również przepisy na: Sałatkę śledziowo-śliwkową, śledzie smażone w cieście piwnym i sałatkę śledziową z groszkiem siostry Anastazji
SKŁADNIKI
- 40 dag śledzi solonych
- 10 dag piklinga
- 10 dag ogórka kiszonego
- 15 dag jabłek
- 5 dag cebuli
- majonez: 2 jaja ugotowane, 1/16 l oleju lub oliwy, 1/8 l śmietany
- sól, cukier, wywar, cytryna lub ocet
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie wymoczyć, sprawić, odfiletować, obrać z ości. Piklinga obrać ze skóry i ości. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- Śledzie i piklinga pokrajać w drobną kostkę.
- Jaja umyć, ugotować na twardo. Obrać z łupiny.
- Przygotowanie majonezu: wybrać żółtka z jaj, rozetrzeć w misce, dolewać po parę kropel oleju ucierać trzepaczką w kształcie rózgi, dodać śmietany, utrzeć wszystko razem, przyprawić solą, cukrem, octem (można wywarem).
- Opłukane jabłka, cebulę, ogórek obrać (jeśli ma grubą skórkę) i razem z białkami pokrajać w bardzo drobną kosteczkę, wymieszać z piklingiem, śledziem i połową majonezu.
- Ułożyć na salaterce szklanej, oblać resztą majonezu.
- Przybrać talarkami marchwi, grzybkami marynowanymi, gałązkami zielonek pietruszki lub listkami zielonej sałaty.
- Sałatkę podawać do chleba, ziemniaków pieczonych, używać można również do kanapek.