Sałatka śledziowa z buraczkami: samo zdrowie

2019-11-19
Anna Olchowik
Sałatka śledziowa z buraczkami: samo zdrowie
Autor: thinkstockphotos.com Kompozycja śledzi, buraków i awokado to dla naszego organizmu dostawa samych zdrowych składników.
łatwy
25 min
4

Przepis na sałatkę ze śledzia, pieczonych buraczków i awokado, przypadnie do gustu nie tylko zwolennikom zdrowego odżywiania. Zarówno śledź, jak i awokado to znakomite źródła dobroczynnych kwasów tłuszczowych, a buraki wzmacniają układ krwionośny. Ten zdrowotny przysmak doskonale sprawdzi się w dzień powszedni oraz na świątecznym stole.

 

Jak upiec buraki?

Buraki, umyte i wysuszone, najlepiej piec, owinięte w folię aluminiową, w piecu nagrzanym do temperatury 200°C. W zależności od wielkości buraków zajmie to 40-60 minut.

Na wigilijną wieczerzę polecamy równieżśledzie z warzywami w śmietaniesałatkę śledziowo-śliwkowąśledzie korzenne oraz śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie

Składniki

4 niewielkie buraczki

2 dojrzałe awokado

120 g filetów śledziowych à la matias w oleju

4 łyżki śmietany 12%

łyżka gładkiej musztardy

łyżka majonezu

szczypta papryki słodkiej

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Upieczone i ostudzone buraczki obierz, pokrój w kostkę o boku 1 cm i ułóż na dnie szklanych miseczek.

Awokado obierz, usuń z nich pestki i również pokrój w kostkę, ułóż na buraczkach.

Śledzie odcedź z zalewy, pokrój w drobne paseczki i ułóż na awokado jako trzecią warstwę.

W miseczce wymieszaj śmietanę z musztardą, majonezem, papryką, szczyptą soli i pieprzu i tak przygotowanym sosem polej sałatki w miseczkach.

Anna Olchowik