Gotuję ten włoski makaron i mieszam z tuńczykiem. To najlepsza sałatka z prostych składników

najlepsza sałatka z tuńczykiem i orzo
Autor: Shutterstock Weź tuńczyka w sosie własnym i wymieszaj z makaronem. To najlepszy przepis na pyszną sałatkę.
łatwy
15 min
2

Sałatki z tuńczyka cieszą się niesłabnącą popularnością. Nic dziwnego, ponieważ są pyszne i łatwe do przyrządzenia. Robi się je błyskawicznie z prostych składników. Nie inaczej jest z tą sałatką z tuńczyka i makaronu orzo. To po prostu najlepszy przepis na ten wyśmienity przysmak. Poznajcie sprawdzoną recepturę i przekonajcie się sami.

Z czego zrobić najlepszą sałatkę z tuńczyka?

Aby przyrządzić wyborną sałatkę w domowych warunkach, potrzebne są proste i niedrogie składniki. Wszystkie produkty są dostępne w większych i mniejszych sklepach spożywczych bez względu na porę roku. To jeden z powodów, dla których warto zapisać ten najlepszy przepis.

Na liście składników, które wykorzystuje się do przygotowania dwóch porcji tej wybornej sałatki, znalazło się kilka produktów, takich jak:

  • tuńczyk w kawałkach w sosie własnym
  • pomidorki koktajlowe
  • makaron orzo
  • natka pietruszki

Uzupełnieniem sałatki z tuńczykiem i makaronem orzo jest delikatny sos przygotowany na bazie oliwy z oliwek, soku i otartej skórki z cytryny. Ten prosty dodatek sprawia, że sałatka makaronowa z tuńczykiem ma orzeźwiający smak.

Jak zrobić sałatkę z tuńczyka i orzo?

Makaron orzo pochodzi z Włoch i wyglądem przypomina ryż. Jest smaczny i świetnie sprawdza się w różnych potrawach. Przykładem jest tu ta sałatka z tuńczykiem, na którą dokładny przepis znajdziecie poniżej. To łatwa i szybka receptura.

Jak więc przyrządzić najlepszą sałatkę z tuńczyka wzbogaconą makaronem orzo? Przepis jest tak łatwy, że nawet początkujący kucharze zrobią ten przysmak za pierwszym razem.

  • 1. krok – ugotowanie makaronu orzo
  • 2. krok – przygotowanie sosu
  • 3. krok – połączenie tuńczyka z makaronem, pozostałymi składnikami i sosem

Jak podawać sałatkę z tuńczykiem i orzo?

Przepyszna sałatka z dodatkiem tuńczyka w sosie własnym i włoskiego makaronu orzo smakuje wybornie bez względu na porę dnia czy roku. Sprawdzi się na drugie śniadanie lub kolację. To pomysł na jedzenie do pracy lub szkoły. Można przygotować ją na domówkę i podać ze świeżą bagietką lub chrupiącymi grzankami.

To podstawowy przepis na najlepszą sałatkę z tuńczyka i makaronu orzo. Można go modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą smak sałatki i sprawią, że będzie bardziej sycąca. Sałatkę makaronową z tuńczykiem można wzbogacić fetą lub gorgonzolą. Dobrym dodatkiem są także posiekane orzechy lub migdały.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 150 g makaronu orzo
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sos:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron orzo ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do miski.
  • Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny i otartą skórką. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
  • Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Wsypać natkę pietruszki i wymieszać.
  • Skropić sosem.
  • Podawać od razu z ulubionym pieczywem lub bez.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej