Wielkanocna sałatka z nieoczekiwanym składnikiem - zaskakująco pyszna

Wielkanocna sałatka z nieoczekiwanym składnikiem - zaskakująco pyszna
Autor: Shutterstock.com Wielkanocna sałatka z nieoczekiwanym składnikiem - zaskakująco pyszna
łatwy
30 min
4

Wiadomo że wielkanocna sałatka powinna składać się z jajek, szynki i majonezu. Ale dlaczego nie dodać do niej soczystej kukurydzy? A jak już dodamy kukurydzę, to czemu nie dorzucić chrupkich grzanek? Tak, nie są to oczywiste składniki sałatki na Wielkanoc, ale to one robią całą robotę. Ta sałatka uwodzi smakiem od pierwszego kęsa. Pokochają je dzieci i dorośli! 

SKŁADNIKI

  • 3 jajka ugotowane na twardo, posiekane
  • 100 g szynki, pokrojonej w paseczki, 
  • 100 g sera cheddar, startego na tarce o dużych otworach
  • 85-100 g kukurydzy z puszki (mała puszka)
  • 1 cebula, pokrojona drobno, sparzona wrzątkiem
  • 3-4 łyżki majonezu o wyrazistym smaku lub zwykłego dosmaczonego 1 łyżką soku z cytryny
  • 100 g grzanek gotowych lub przygotowanych z bułki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeśli nie macie gotowych grzanek, to należy przygotować grzanki z 1 bułki. Bułkę pokroić na plastry, następnie na paski. Kawałki bułki skropić olejem, dodać granulowany czosnek i sól. Wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 10 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć i ostudzić.
  • Jajka obrać ze skorupek. Posiekać. Szynkę pokroić na plastry, następnie na paseczki. 
  • Kukurydzę osączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę posiekać w małą kostkę. Przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Pozostawić do całkowitego osączenia. 
  • W misce wymieszać jajka, szynkę, kukurydze i tarty ser. Dodać cebulę i majonez. Wymieszać.
  • Na koniec dodać grzanki i ponownie wymieszać. Podawać od razu. 
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada

Jajka wielkanocne - 13 przepisów na nadziewane jaja

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej