Urzekająca sałatka z groszku - idealna na lunch lub kolację
2023-01-18
łatwy
25 min
8
Dieta bezglutenowa
Ta sałatka z groszku ma urzekający smak - za sprawą przepysznego dressingu. Oprócz tego jest bardzo sycąca, ale też zdrowa, bo zawiera dużo witamin, roślinnego białka i błonnika. Nasyci brzuch i oczy, bo jest też efektownie kolorowa.
SKŁADNIKI
- 2 opakowania mrożonego groszku, rozmrożonego (ok. 900 g)
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1 pomarańczowa papryka, posiekana
- 350 g boczku, pokrojonego w grubą kostkę i podsmażonego na rumiano
- 200 g sera gouda, pokrojonego w kostkę (można zastąpić cheddarem)
- 1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- DRESSING CYTRYNOWO-ZIOŁOWY Z PARMEZANEM
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki drobno startego parmezanu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- sól, pieprz, cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu cytrynowo-parmezanowego w średniej misce i schłodź w lodówce.
- Dodaj wszystkie składniki sałatki - oprócz bekonu - do dużej miski.
- Dodaj dressing i mieszaj, aby równomiernie się połączył. Sałatka najlepiej smakuje, jeśli schłodzi się przez kilka godzin przed podaniem.
- Przed podaniem posyp sałatkę podsmażonym boczkiem.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?