Urzekająca sałatka z groszku - idealna na lunch lub kolację

Urzekająca sałatka z groszku - idealna na lunch lub kolację
Autor: Shutterstock Ta sałatka to solidna porcja białka i roślinnego błonnika oraz witamin
łatwy
25 min
8

Dieta bezglutenowa

Ta sałatka z groszku ma urzekający smak - za sprawą przepysznego dressingu. Oprócz tego jest bardzo sycąca, ale też zdrowa, bo zawiera dużo witamin, roślinnego białka i błonnika. Nasyci brzuch i oczy, bo jest też efektownie kolorowa.

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania mrożonego groszku, rozmrożonego (ok. 900 g)
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1 pomarańczowa papryka, posiekana
  • 350 g  boczku, pokrojonego w grubą kostkę i podsmażonego na rumiano
  • 200 g sera gouda, pokrojonego  w kostkę (można zastąpić cheddarem)
  • 1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
  • DRESSING CYTRYNOWO-ZIOŁOWY Z PARMEZANEM
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki drobno startego parmezanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku 
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • sól, pieprz, cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj wszystkie składniki sosu cytrynowo-parmezanowego w średniej misce i schłodź w lodówce.
  • Dodaj wszystkie składniki sałatki - oprócz bekonu - do dużej miski.
  • Dodaj dressing i mieszaj, aby równomiernie się połączył. Sałatka najlepiej smakuje, jeśli schłodzi się przez kilka godzin przed podaniem.
  • Przed podaniem posyp sałatkę podsmażonym boczkiem.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej