Szwajcarska sałatka kiełbasiana z żółtym serem i korniszonami: obfity i pyszny posiłek

Szwajcarska sałatka kiełbasiana z żółtym serem i korniszonami: obfity i pyszny posiłek
Autor: Shutterstock Pyszna sałatka z kiełbasy, sera szwajcarskiego i korniszonów
łatwy
20 min
4

Szwajcarska sałatka kiełbasiana z żółtym serem i korniszonami jest popularna w Szwajcarii, Niemczech, wschodniej Francji i Austrii. Szwajcarska sałatka Wurstsalat (Sałatka Kiełbasiana) jest niskowęglowodanowa, wysokobiałkowa i przepyszna. Po prostu obfity i pyszny posiłek!

Nadal głodni? Wypróbujcie kilka przepisów na te pyszne sałatki:

Warstwowa sałatka ziemniaczana z cieciorką i czerwoną cebulą

Zdrowa i sycąca sałatka z grillowanego bakłażana i szpinaku

Sycąca i zdrowa sałatka z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami

SKŁADNIKI

  • 300 g kiełbasy typu mortadela lub parówkowej
  • 250 g szwajcarskiego sera lub innego o ostrym smaku
  • 200 g ogórków marynowanych w occie, np. korniszonów
  • 1 cebula, przekrojona na pół i pokrojona na cienkie plasterki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 3 łyżki marynaty z korniszonów
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub niemieckiej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • opcjonalnie: posiekany szczypiorek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połącz składniki sosu w misce lub słoiku i ubijaj lub wstrząsaj, aż się zemulgują.
  • Pokrój kiełbasę w cienkie paseczki jak makaron, również ser i pikle.
  • Przełóż kiełbasę, ser i pikle do miski. Dodaj cebulę i natkę pietruszki. Wymieszaj.
  • Sałatkę polej przygotowanym sosem winegret. Wymieszaj, aby dokładnie obtoczyć składniki sałatki, dodaj więcej soli i pieprzu do smaku, a następnie wstaw do lodówki, aby chłodzić sałatkę przez co najmniej godzinę przed podaniem.
  • Przed podaniem ponownie wymieszaj.
  • Podawaj szwajcarską sałatkę Wurstsalat na zimno lub w temperaturze pokojowej z pajdą chrupiącego chleba na lunch lub jako lekką kolację.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej