Szwajcarska sałatka kiełbasiana z żółtym serem i korniszonami: obfity i pyszny posiłek
2021-03-30
łatwy
20 min
4
Szwajcarska sałatka kiełbasiana z żółtym serem i korniszonami jest popularna w Szwajcarii, Niemczech, wschodniej Francji i Austrii. Szwajcarska sałatka Wurstsalat (Sałatka Kiełbasiana) jest niskowęglowodanowa, wysokobiałkowa i przepyszna. Po prostu obfity i pyszny posiłek!
Nadal głodni? Wypróbujcie kilka przepisów na te pyszne sałatki:
Warstwowa sałatka ziemniaczana z cieciorką i czerwoną cebulą
Zdrowa i sycąca sałatka z grillowanego bakłażana i szpinaku
Sycąca i zdrowa sałatka z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami
SKŁADNIKI
- 300 g kiełbasy typu mortadela lub parówkowej
- 250 g szwajcarskiego sera lub innego o ostrym smaku
- 200 g ogórków marynowanych w occie, np. korniszonów
- 1 cebula, przekrojona na pół i pokrojona na cienkie plasterki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 3 łyżki marynaty z korniszonów
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub niemieckiej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- opcjonalnie: posiekany szczypiorek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połącz składniki sosu w misce lub słoiku i ubijaj lub wstrząsaj, aż się zemulgują.
- Pokrój kiełbasę w cienkie paseczki jak makaron, również ser i pikle.
- Przełóż kiełbasę, ser i pikle do miski. Dodaj cebulę i natkę pietruszki. Wymieszaj.
- Sałatkę polej przygotowanym sosem winegret. Wymieszaj, aby dokładnie obtoczyć składniki sałatki, dodaj więcej soli i pieprzu do smaku, a następnie wstaw do lodówki, aby chłodzić sałatkę przez co najmniej godzinę przed podaniem.
- Przed podaniem ponownie wymieszaj.
- Podawaj szwajcarską sałatkę Wurstsalat na zimno lub w temperaturze pokojowej z pajdą chrupiącego chleba na lunch lub jako lekką kolację.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw