Sycąca i zdrowa sałatka z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami

Sycąca i zdrowa sałatka z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z roszponki z ziemniakami i pieczarkami to znakomity pomysł na lunch do pudełka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami jest zdrowa i syci na długo. Pieczone ziemniaki i zrumienione na maśle pieczarki to znane połączenie smakowe, zielona roszponka nadaje potrawie świeżości, a ser pleśniowy charakteru.

Składniki

  • 1 opakowanie roszponki

  • 7-8 niewielkich ziemniaków

  • 7 pieczarek

  • 1 opakowanie sera lazur lub innego z niebieską pleśnią

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach na półtwardo. Odcedzić. Pokroić je na ćwiartki, wyłożyć na blaszkę do pieczenia, skropić olejem i wstawić do piekarnika na 30 min. (200 st c).

  • Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i przesmażyć krótko na maśle.

  • Roszponkę umyć i osuszyć, wymieszać z ziemniakami i pieczarkami. Na wierzchu pokruszyć nieco niebieskiego sera.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0