Sałatka z młodych ziemniaków. Dodaj ogórki małosolne, a wyjdzie hit tego lata

sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków z ogórkami małosolnymi
Autor: Shutterstock Sałatka z młodych ziemniaków z ogórkami małosolnymi to pyszny pomysł na małe co nieco.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Sałatka z młodych ziemniaków to hit tego lata. Ziemniaczki pysznie komponują się z ogórkami małosolnymi i boczkiem. Jest pyszna i uniwersalna. Świetnie smakuje sama, ale może być też oryginalnym dodatkiem do dań mięsnych pieczonych lub z grilla. Oto łatwy przepis na pełną letniego smaku sałatkę z młodych ziemniaków z ogórkami małosolnymi.

Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków?

Przyrządzenie sałatki składa się z kilku łatwych kroków:

  • 1. krok – ugotowanie i pokrojenie ziemniaków
  • 2. krok – przygotowanie sosu do sałatki
  • 3. krok – podsmażenie boczku
  • 4. krok – pokrojenie pozostałych składników
  • 5. krok – wymieszanie składników i połączenie ich z sosem

Kiedy podawać sałatkę z młodych ziemniaków?

Sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem ogórków małosolnych i boczku jest uniwersalna. To pomysł na samodzielne danie, które sprawdzi się jako jedzenie na wynos. Sałatka ziemniaczana to także ciekawy dodatek do dań głównych. Można serwować z potrawami mięsnymi i warzywnymi. Pysznie smakuje z daniami z grilla. To również pomysł na sałatkę na imprezę czy smaczną rodzinną kolację.

SKŁADNIKI

  • 500 g drobnych młodych ziemniaków
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3 ogórki małosolne
  • 6 rzodkiewek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • Sos:
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte ziemniaki ugotować do miękkości. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Przygotować sos. Jogurt grecki wymieszać z oliwą z oliwek, musztardą frnacuską i miodem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Boczek pokroić w większą kostkę i posmażyć na patelni, aż stanie się rumiany. Przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Do miski przełożyć ziemniaki i boczek. Dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórki oraz pokrojoną w piórka cebulę. Wsypać koperek i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Do sałatki wlać sos i jeszcze raz wymieszać.
  • Podawać od razu.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej