Sałatka z młodych ziemniaków. Dodaj ogórki małosolne, a wyjdzie hit tego lata
Dieta bezglutenowa
Sałatka z młodych ziemniaków to hit tego lata. Ziemniaczki pysznie komponują się z ogórkami małosolnymi i boczkiem. Jest pyszna i uniwersalna. Świetnie smakuje sama, ale może być też oryginalnym dodatkiem do dań mięsnych pieczonych lub z grilla. Oto łatwy przepis na pełną letniego smaku sałatkę z młodych ziemniaków z ogórkami małosolnymi.
Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków?
Przyrządzenie sałatki składa się z kilku łatwych kroków:
- 1. krok – ugotowanie i pokrojenie ziemniaków
- 2. krok – przygotowanie sosu do sałatki
- 3. krok – podsmażenie boczku
- 4. krok – pokrojenie pozostałych składników
- 5. krok – wymieszanie składników i połączenie ich z sosem
Kiedy podawać sałatkę z młodych ziemniaków?
Sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem ogórków małosolnych i boczku jest uniwersalna. To pomysł na samodzielne danie, które sprawdzi się jako jedzenie na wynos. Sałatka ziemniaczana to także ciekawy dodatek do dań głównych. Można serwować z potrawami mięsnymi i warzywnymi. Pysznie smakuje z daniami z grilla. To również pomysł na sałatkę na imprezę czy smaczną rodzinną kolację.
SKŁADNIKI
- 500 g drobnych młodych ziemniaków
- 100 g wędzonego boczku
- 3 ogórki małosolne
- 6 rzodkiewek
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
- Sos:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte ziemniaki ugotować do miękkości. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia i pokroić na mniejsze kawałki.
- Przygotować sos. Jogurt grecki wymieszać z oliwą z oliwek, musztardą frnacuską i miodem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą oraz pieprzem.
- Boczek pokroić w większą kostkę i posmażyć na patelni, aż stanie się rumiany. Przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Do miski przełożyć ziemniaki i boczek. Dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórki oraz pokrojoną w piórka cebulę. Wsypać koperek i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Do sałatki wlać sos i jeszcze raz wymieszać.
- Podawać od razu.