Sałatka z kurczaka z pieczarkami i ogórkiem
Sałatka z kurczaka z pieczarkami i ogórkiem - prosta, smaczna i niedroga. Świetny sposób, by wykorzystać mięso z kurczaka, które pozostało z obiadu z poprzedniego dnia. Może to być zarówno kurczak z rosołu, jak i pieczony bądź smażony. W każdej wersji sałatka smakuje znakomicie. Podajemy sprawdzony przepis na kurczakową sałatkę z pieczarkami i ogórkiem.
Jak wykorzystać resztki kurczaka?
Resztki gotowanego, pieczonego lub smażonego kurczaka możemy wykorzystać na wiele sposobów. Warto to zrobić nie tylko w 1-2 dni po jego przyrządzeniu, bo wtedy dania będą smaczne i świeże. To nie tylko oszczędność pieniędzy, ale także wyraz świadomości ekologicznej i8 dbałości o środowisko. Pożywienie nie zostaje zmarnowane i dodatkowo nie tworzymy nowych śmieci.
Sałatka, potrawka lub pasta do pieczywa
Resztę kurczaka z obiadu możemy wykorzystać do przygotowania pysznych sałatek. To neutralne w smaku mięso świetnie komponuje się z wieloma składnikami i różnymi sosami, każdy ma więc szansę znaleźć smak odpowiedni dla siebie. Ponadto z ugotowanego kurczaka można zrecyklingować w potrawce i mieć kolejny obiad. Taki kurczak świetnie nadaje się też do przygotowania pasty na kanapki.
Szczególnie polecamy:
Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu
Mielone z mięsem z rosołu i kaszą: przepis na oszczędny obiad
Fantastyczny ryż z kurczakiem na słodko
Potrawka z kurczaka: sprytny sposób na zagospodarowanie nadwyżek żywności
Sałatka z makaronu orzo z kurczakiem i pomidorkami
Pyszna pasta z kurczaka z rosołu - idealne danie zero waste
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg gotowanego lub pieczonego kurczaka
- 0,5 ogórka wężoego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka siekanego koperku
- 150 g pieczarek
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 0,5 łyżeczki curry
- 1 łyżka sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki sosu wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki.
- Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, ogórka obrać i również pokroić w kostkę.
- Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
- Kurczaka wymieszać z ogórkiem i pieczarkami, dodać zieleninę.
- Sałatkę wymieszać z sosem.