Potrawka z kurczaka: sprytny sposób na zagospodarowanie nadwyżek żywności

2021-03-29
Potrawka z kurczaka
Autor: thinkstockphotos.com Potrawka z kurczaka to łatwe do przygotowania i lekkostrawne danie
łatwy
35 min
4

Potrawka z kurczaka z marchewką, selerem i innymi warzywami to jeden z popularniejszych i sprawdzonych pomysłów na pyszny obiad. Do potrawki można wykorzystać mięso wcześniej ugotowane lub upieczone. Potrawka z kurczaka to sprytny sposób na spożytkowanie nadwyżek żywności

W myśl trendu "zero waste"

Potrawki znakomicie wpisują się w coraz popularniejszy i bardzo słuszny trend "zero waste", propagujący zużywanie produktów spożywczych do końca, nic nie wyrzucając. Jeśli z obiadu pozostały resztki gotowanego lub pieczonego kurczaka, to wystarczy tylko pozbyć się kostek, pokroić mięso i dodać nieco warzyw, aby wyczarować pyszny obiad małym kosztem.

Z czym podawać potrawkę z kurczaka?

Potrawka najlepiej smakuje z ryżem - zarówno białym jak i brązowym. Jeśli nie masz akurat ryżu lub za nim nie przepadasz, do tego dania możesz podać makaron, kaszę lub pieczywo. Uzupełnieniem obiadu będzie Sałata ze śmietaną lub Surówka obiadowa z kapusty, ogórka i koperku.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obierz, umyj, pokrój w słupki.
  • Mięso pokrój na małe kawałki, ewentualnie podsmaż krótko na maśle, dodaj marchewkę, pietruszkę i seler, zalej osoloną wodą i duś pod przykryciem do miękkości (pod koniec dodaj pora lub dymkę).
  • Mąkę wymieszaj z mlekiem lub wodą, wlej do potrawki, zagotuj mieszając.
  • Dodaj zioła i sok z cytryny, gotuj jeszcze dwie minuty.