Surówka z zielonego ogórka i cebuli: przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową
Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu - oszczędne danie obiadowe [WIDEO]
![Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu - oszczędne danie obiadowe [WIDEO]](https://cdn22.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_515919580.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu - oszczędne danie obiadowe
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kotlety z resztek gotowanych ziemniaków z gotowanym w rosole kurczakiem to irlandzki pomysł na oszczędne danie obiadowe, które pozwala nie wyrzucać niedojedzonych poprzedniego dnia ziemniaków oraz porcji ugotowanego w rosole mięsa drobiowego. W kuchni nic nie powinno się marnować!
Składniki
450 g zimnego puree ziemniaczanego
350 g ugotowanego kurczaka drobno posiekanego (może być z rosołu)
250 g mrożonej mieszanki warzywnej, rozmrożonej i odsączonej
3 cebulki dymki bez szczypioru, drobno posiekane
1 jajko, lekko rozmącone
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu
100 g tartej bułki
3 łyżki oleju
1 cytryna pokrojona w ćwiartki do przybrania
Przygotowanie krok po kroku:
Wymieszać puree ziemniaczane z posiekanym gotowanym mięsem kurczaka, mieszankę warzywną, posiekaną dymkę, przyprawy i jajko.
Podzielić na 12 porcji i ulepić z każdej kotleta o średnicy ok. 10 cm, obtoczyć w bułce tartej.
Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć placki, aż nabiorą złocistego koloru. W razie potrzeby dodać więcej oleju. Przybrać cytryną i podawać z sałatką z zielonych warzyw albo z kapusty.