Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu - oszczędne danie obiadowe

2022-05-16
Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu - oszczędne danie obiadowe
Autor: Shutterstock Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu - oszczędne danie obiadowe
łatwy
25 min
4

Kotlety z resztek gotowanych ziemniaków z gotowanym w rosole kurczakiem to irlandzki pomysł na oszczędne danie obiadowe, które pozwala nie wyrzucać niedojedzonych poprzedniego dnia ziemniaków oraz porcji ugotowanego w rosole mięsa drobiowego. W kuchni nic nie powinno się marnować!

SKŁADNIKI

  • 450 g zimnego puree ziemniaczanego
  • 350 g ugotowanego kurczaka drobno posiekanego (może być z rosołu)
  • 250 g mrożonej mieszanki warzywnej, rozmrożonej i odsączonej
  • 3 cebulki dymki bez szczypioru, drobno posiekane
  • 1 jajko, lekko rozmącone
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 100 g tartej bułki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszać puree ziemniaczane z posiekanym gotowanym mięsem kurczaka, mieszankę warzywną, posiekaną dymkę, przyprawy i jajko.
  • Podzielić na 12 porcji i ulepić z każdej kotleta o średnicy ok. 10 cm, obtoczyć w bułce tartej.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć placki, aż nabiorą złocistego koloru. W razie potrzeby dodać więcej oleju. Przybrać cytryną i podawać z sałatką z zielonych warzyw albo z kapusty.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Galeria: Co zrobić z gotowanych ziemniaków