Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu - oszczędne danie obiadowe [WIDEO]

Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu - oszczędne danie obiadowe [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety z resztek - gotowanych ziemniaków i kurczaka z rosołu - oszczędne danie obiadowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z resztek gotowanych ziemniaków z gotowanym w rosole kurczakiem to irlandzki pomysł na oszczędne danie obiadowe, które pozwala nie wyrzucać niedojedzonych poprzedniego dnia ziemniaków oraz porcji ugotowanego w rosole mięsa drobiowego. W kuchni nic nie powinno się marnować!

Składniki

  • 450 g zimnego puree ziemniaczanego

  • 350 g ugotowanego kurczaka drobno posiekanego (może być z rosołu)

  • 250 g mrożonej mieszanki warzywnej, rozmrożonej i odsączonej

  • 3 cebulki dymki bez szczypioru, drobno posiekane

  • 1 jajko, lekko rozmącone

  • 1/2 łyżeczki soli

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  • 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu

  • 100 g tartej bułki

  • 3 łyżki oleju

  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki do przybrania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszać puree ziemniaczane z posiekanym gotowanym mięsem kurczaka, mieszankę warzywną, posiekaną dymkę, przyprawy i jajko.

  • Podzielić na 12 porcji i ulepić z każdej kotleta o średnicy ok. 10 cm, obtoczyć w bułce tartej.

  • Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć placki, aż nabiorą złocistego koloru. W razie potrzeby dodać więcej oleju. Przybrać cytryną i podawać z sałatką z zielonych warzyw albo z kapusty.

Ocena: 2,7