Sałatka szejka zasmakuje każdemu. Ale nie przesadź z majonezem
2022-11-04
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Sałatka szejka jest ciekawą propozycją na co dzień i od święta. Smakowity mariaż delikatnego kurczaka i jajek z dodatkami o bardziej zdecydowanym smaku. Lekki sos majonezowo-jogurtowy sprawia, że sałatka jest lżejsza od klasycznych majonezowych.
SKŁADNIKI
- ok. 500 g filetu z kurczaka
- 1 mała puszka kukurydzy
- biała część pora
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 plastry ananasa z puszki
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól pieprz
- szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić ulubionymi przyprawami i usmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.
- Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w kosteczkę.
- Kukurydzę oraz selera odsączyć z zalewy. Kukurydzę przelać wrzątkiem na sitku, by pozbyć się posmaku puszki.
- Ananasa pokroić w kostkę, pora w półplasterki.
- Jogurt połączyć z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Składniki przełożyć do miski, dodać sos i całość wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Ananas – dlaczego warto go jeść?
Zobacz nasze inne przepisy na sałatki idealne do pracy