Sałatka szejka zasmakuje każdemu. Ale nie przesadź z majonezem

Sałatka szejka zasmakuje każdemu. Ale nie przesadź z majonezem
Autor: Shutterstock Sałatka szejka to bardzo udana kombinacja smaków
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Sałatka szejka jest ciekawą propozycją na co dzień i od święta. Smakowity mariaż delikatnego kurczaka i jajek z dodatkami o bardziej zdecydowanym smaku. Lekki sos majonezowo-jogurtowy sprawia, że sałatka jest lżejsza od klasycznych majonezowych.

SKŁADNIKI

  • ok. 500 g filetu z kurczaka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • biała część pora
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól pieprz
  • szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić ulubionymi przyprawami i usmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.
  • Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w kosteczkę.
  • Kukurydzę oraz selera odsączyć z zalewy. Kukurydzę przelać wrzątkiem na sitku, by pozbyć się posmaku puszki.
  • Ananasa pokroić w kostkę, pora w półplasterki.
  • Jogurt połączyć z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
  • Składniki przełożyć do miski, dodać sos i całość wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Ananas – dlaczego warto go jeść?

Zobacz nasze inne przepisy na sałatki idealne do pracy

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej