Sałatka paryska - pyszna i sycąca sałatka z kurczakiem i pieczonymi ziemniaczkami

Sałatka paryska - pyszna i sycąca sałatka z kurczakiem i pieczonymi ziemniaczkami
Autor: Shutterstock Sałatka paryska jest bogata w składniki i sycąca.
łatwy
0 min
4

Sałatka paryska to bogactwo składników i solidna porcja energii, a przy tym znakomity smak. Z powodzeniem można ją podać na obiad, bo zawiera zbilansowany zestaw składników - porcję mięsa, warzyw i węglowodanów. Każdy, kto ją zna, przygotowuje ją nieco inaczej. oto moja wersja paryskiej sałatki.

SKŁADNIKI

  • 1 pierś kurczaka
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 garście mixu sałat
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 2 kiszone ogórki
  • kilka zielonych oliwek
  • 2 jajka
  • 2 kromki białego pieczywa
  • pieprz i sól
  • przyprawa do kurczaka
  • 3-4 łyżki sosu francuskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, osuszyć i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Przyprawić i w stawić do piekarnika na 20 minut (180 st.C.). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, aby nieco przestygły.
  • Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem, solą i ulubioną przyprawą do drobiu i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
  • Kurczaka zdjąć z patelni, a na pozostałym na nim tłuszczu usmażyć grzanki z pokrojonego w kostkę chleba.
  • Pomidory i ogórki pokroić w mniejsze cząstki, oliwki przekroić na pół lub pozostawić w całości, warzywa wymieszać.
  • Jajka ugotować na miękko lub półtwardo.
  • Na talerze rozłożyć po garści sałaty, na to wyłożyć wymieszane warzywa i polać je sosem paryskim. 
  • Na warzywach ułożyć kurczaka i grzanki z białego pieczywa. Wierzch udekorować przekrojonym na pół jajkiem z lekko płynnym żółtkiem.
  • Sałatkę podawać z plasterkami pieczonych ziemniaków.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej