Sałatka paryska - pyszna i sycąca sałatka z kurczakiem i pieczonymi ziemniaczkami
2021-03-31
łatwy
0 min
4
Sałatka paryska to bogactwo składników i solidna porcja energii, a przy tym znakomity smak. Z powodzeniem można ją podać na obiad, bo zawiera zbilansowany zestaw składników - porcję mięsa, warzyw i węglowodanów. Każdy, kto ją zna, przygotowuje ją nieco inaczej. oto moja wersja paryskiej sałatki.
SKŁADNIKI
- 1 pierś kurczaka
- 2-3 ziemniaki
- 2 garście mixu sałat
- kilka pomidorów koktajlowych
- 2 kiszone ogórki
- kilka zielonych oliwek
- 2 jajka
- 2 kromki białego pieczywa
- pieprz i sól
- przyprawa do kurczaka
- 3-4 łyżki sosu francuskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, osuszyć i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Przyprawić i w stawić do piekarnika na 20 minut (180 st.C.). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, aby nieco przestygły.
- Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem, solą i ulubioną przyprawą do drobiu i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
- Kurczaka zdjąć z patelni, a na pozostałym na nim tłuszczu usmażyć grzanki z pokrojonego w kostkę chleba.
- Pomidory i ogórki pokroić w mniejsze cząstki, oliwki przekroić na pół lub pozostawić w całości, warzywa wymieszać.
- Jajka ugotować na miękko lub półtwardo.
- Na talerze rozłożyć po garści sałaty, na to wyłożyć wymieszane warzywa i polać je sosem paryskim.
- Na warzywach ułożyć kurczaka i grzanki z białego pieczywa. Wierzch udekorować przekrojonym na pół jajkiem z lekko płynnym żółtkiem.
- Sałatkę podawać z plasterkami pieczonych ziemniaków.
Jajka – zdrowie w skorupce