Sałatka paryska - pyszna i sycąca sałatka z kurczakiem i pieczonymi ziemniaczkami

Sałatka paryska to bogactwo składników i solidna porcja energii, a przy tym znakomity smak. Z powodzeniem można ją podać na obiad, bo zawiera zbilansowany zestaw składników - porcję mięsa, warzyw i węglowodanów. Każdy, kto ją zna, przygotowuje ją nieco inaczej. oto moja wersja paryskiej sałatki.
1 pierś kurczaka
2-3 ziemniaki
2 garście mixu sałat
kilka pomidorów koktajlowych
2 kiszone ogórki
kilka zielonych oliwek
2 jajka
2 kromki białego pieczywa
pieprz i sól
przyprawa do kurczaka
3-4 łyżki sosu francuskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, osuszyć i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Przyprawić i w stawić do piekarnika na 20 minut (180 st.C.). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, aby nieco przestygły.
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem, solą i ulubioną przyprawą do drobiu i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Kurczaka zdjąć z patelni, a na pozostałym na nim tłuszczu usmażyć grzanki z pokrojonego w kostkę chleba.
Pomidory i ogórki pokroić w mniejsze cząstki, oliwki przekroić na pół lub pozostawić w całości, warzywa wymieszać.
Jajka ugotować na miękko lub półtwardo.
Na talerze rozłożyć po garści sałaty, na to wyłożyć wymieszane warzywa i polać je sosem paryskim.
Na warzywach ułożyć kurczaka i grzanki z białego pieczywa. Wierzch udekorować przekrojonym na pół jajkiem z lekko płynnym żółtkiem.
Sałatkę podawać z plasterkami pieczonych ziemniaków.