Sałatka paryska - pyszna i sycąca sałatka z kurczakiem i pieczonymi ziemniaczkami

2021-02-09
Anna Szubińska
Sałatka paryska - pyszna i sycąca sałatka z kurczakiem i pieczonymi ziemniaczkami
Autor: Shutterstock Sałatka paryska jest bogata w składniki i sycąca.
łatwy
0 min
4

Sałatka paryska to bogactwo składników i solidna porcja energii, a przy tym znakomity smak. Z powodzeniem można ją podać na obiad, bo zawiera zbilansowany zestaw składników - porcję mięsa, warzyw i węglowodanów. Każdy, kto ją zna, przygotowuje ją nieco inaczej. oto moja wersja paryskiej sałatki.

Składniki

1 pierś kurczaka

2-3 ziemniaki

2 garście mixu sałat

kilka pomidorów koktajlowych

2 kiszone ogórki

kilka zielonych oliwek

2 jajka

2 kromki białego pieczywa

pieprz i sól

przyprawa do kurczaka

3-4 łyżki sosu francuskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, osuszyć i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Przyprawić i w stawić do piekarnika na 20 minut (180 st.C.). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, aby nieco przestygły.

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem, solą i ulubioną przyprawą do drobiu i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Kurczaka zdjąć z patelni, a na pozostałym na nim tłuszczu usmażyć grzanki z pokrojonego w kostkę chleba.

Pomidory i ogórki pokroić w mniejsze cząstki, oliwki przekroić na pół lub pozostawić w całości, warzywa wymieszać.

Jajka ugotować na miękko lub półtwardo.

Na talerze rozłożyć po garści sałaty, na to wyłożyć wymieszane warzywa i polać je sosem paryskim. 

Na warzywach ułożyć kurczaka i grzanki z białego pieczywa. Wierzch udekorować przekrojonym na pół jajkiem z lekko płynnym żółtkiem.

Sałatkę podawać z plasterkami pieczonych ziemniaków.

Jajka – zdrowie w skorupce