Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami
Jak zrobić sos francuski idealny do sałatek? Łatwy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Sos francuski wspaniale wzbogaca smak sałatek i surówek
Ocena: 4,5
Poziom: ŁATWY
Czas: 5 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Mało kto wie, że sos francuski robi się błyskawicznie. Ponadto smakuje jeszcze lepiej, gdy robimy go sami w domu. Jak zrobić sos francuski idealny do sałatek? Podajemy łatwy przepis.
Składniki
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku drobno posiekany
szczypta soli
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie krok po kroku:
Wszystkie składniki - oprócz oliwy - dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką rózgową).
Następnie dodajemy oliwę i ponownie mieszamy. Sos idealnie pasuje do sałatek i surówek.