Sałatka milionera dla każdego - świetna warstwowa sałatka na każdy stół!

Sałatka milionera
Autor: Shutterstock Sałatka milionera to prosta i smaczna przekąska.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Sałatka milionera to jedna z wielu wersji sałatki warstwowej. Smaczne kolorowe warstwy tworzą harmonijną kompozycję smakową i kolorystyczną, więc przygotowana w szklanym naczyniu przekąska nie tylko smakuje, ale także pięknie wygląda.

Sałatka milionera, wbrew nazwie, nie jest daniem kosztownym, ale efektownym. A do tego pysznym - gdy ją zjesz, twoje kubeczki smakowe poczują się jak u milionera. Sałatka milionera  to kompozycja pysznych i zdrowych składników. Znajdziemy w niej pomidory, pora, chrupiące kukurydzę i ogórki, zdrowego kurczaka i jajka. A wszystko to połączone smacznym sosem z majonezu i jogurtu, doprawionych czosnkiem. Sos pięknie uzupełnia smak wymienionych składników.

SKŁADNIKI

  • 2-3 pomidory malinowe
  • 1 świeży ogórek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 300 g wędliny drobiowej lub pieczonej/smażonej piersi kurczaka
  • ok. 10 cm białej części pora
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty czosnek, przyprawić solą i pieprzem.
  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę.
  • Kurczaka lub wędlinę drobiowa pokroić w drobną kostkę.
  • Pomidory malinowe umyć i wydrążyć z nich nasiona, miąższ pokroić w kosteczkę.
  • Ogórka obrać, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, miąższ pokroić cienkie w półksiężyce.
  • Pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie półkrążki.
  • Kukurydze dokładnie odsączyć z zalewy.
  • Sałatkę układać warstwowo: kurczak, jajka, sos, por, kukurydza, ogórek, jajka, sos, pomidory.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej