Sałatka Hit imprezy. Nie licz na to, że coś zostanie

Sałatka hit imprezy
Autor: Shutterstock Sałatka Hit imprezy zazwyczaj znika ze stołu jako pierwsza.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Hit imprezy to znakomita sałatka warstwowa, która sprawdzi się na każdym towarzyskim spotkaniu. Jest bardzo smaczna, stanowi też dobrą bazę pod napoje z procentami. Jej przygotowanie nie wymaga specjalnego wysiłku, a składniki dostępne są w każdym sklepie spożywczym.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kapusty pekińskiej
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 3-4 łyżki prażonej cebuli
  • majonez (najlepiej w butelce z dziubkiem - jak keczup)
  • keczup
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka przyprawić solą i pieprzem i usmażyć, upiec lub ugotować.
  • Kukurydzę odcedzić z zalewy, kapustę poszatkować, ogórki pokroić w kostkę lub cienkie półplasterki.
  • W dużej salaterce (najlepiej szklanej) ułożyć warstwę kapusty i zrobić na niej esy-floresy z keczupu.
  • Na warstwę keczupu położyć kukurydzę, a na nią pokrojonego w kosteczkę lub poszarpanego na włókna kurczaka.
  • Na kurczaku robimy esy-floresy z majonezu lub, jeśli mamy majonez w słoiku, rozsmarowujemy jego warstwę na kurczaku.
  • Kolejna warstwa to ogórki konserwowe, i kolejna warstwa esów-floresów. tym razem i z majonezu i z keczupu.
  • Wierzch sałatki posypujemy solidną warstwą prażonej cebulki. Od razu podajemy.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.

Hit imprezy - koniecznie z cebulką

To, co wyróżnia hit imprezy spośród innych tego typu sałatek to spora porcja chrupiącej, prażonej cebulki , która wieńczy przekąskę. Jeśli nie masz akurat gotowej prażonej cebulki, możesz przygotować warstwę smażonej cebuli, która smakuje równie dobrze. Potrzeba do tego:

  • 2-3 cebule, pokrojone w drobna kostkę
  • 2-3 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej

Posiekana cebulę należy dokładnie porozdzielać palcami na oddzielne kosteczki, posolić i wymieszać. następnie oprószyć mąką i wymieszać ponownie, aby ta pokryła każdy kawałek cebulki. Tak przygotowana cebule smażymy partiami na głębokim tłuszczu do zrumienienia. Wyjmujemy z oleju łyżką cedzakową na ręczniki papierowe i dokładnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Gotowe.

Kurczak do hitowej sałatki

W naszym przepisie kurczak do sałatki przed smażeniem oprószamy tylko sola i pieprzem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie by przyprawić go mocniej. Świetnie sprawdzą się tu na przykład zioła prowansalskie i nieco czosnku granulowanego, w innej wersji można użyć przyprawy gyros, w jeszcze innej sporej ilości słodkiej i ostrej papryki. Dzięki temu za każdym razem otrzymamy nieco inna wersję tej sałatki. 

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej