Sałatka ekspresówka: łatwy przepis na sałatkę w 5 minut
2021-11-09
łatwy
5 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Sałatkę ekspresówka według prostego przepisu zrobisz w 5 minut. Chyba, że wyjątkowo długo siekasz... Jeśli nie, to wystarczy zmieszać składniki, dodać sos i gotowe! Naprawdę pyszna i łatwa sałatka mięsna, którą śmiało można podać na przystawkę, śniadanie lub kolację. Spróbuj koniecznie sałatki ekspresówki!
SKŁADNIKI
- Na sałatkę ekspresówkę:
- 300 g szynki drobiowej lub wędzonego filetu z indyka
- 100 g sera żółtego
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
- szczypiorek do dekoracji
- Na sos do sałatki:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę, ser żółty i jajka pokroić w kostkę. Cebulę posiekać drobno. Kukurydzę osączyć z zalewy.
- Wszystkie składniki wymieszać razem. Dodać sos przygotowany z jogurtu, majonezu i musztardy. Ponownie wymieszać.
- Spróbować i ewentualnie doprawić musztardą, solą oraz pieprzem.
- Przed podaniem chłodzić w lodówce przez 30 minut. Podawać sałatkę przybraną posiekanym szczypiorkiem.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej