Sałatka ekspresówka: łatwy przepis na sałatkę w 5 minut

Sałatka ekspresówka: łatwy przepis na sałatkę w 5 minut
Autor: Shutterstock.com Sałatka ekspresówka
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Sałatkę ekspresówka według prostego przepisu zrobisz w 5 minut. Chyba, że wyjątkowo długo siekasz... Jeśli nie, to wystarczy zmieszać składniki, dodać sos i gotowe! Naprawdę pyszna i łatwa sałatka mięsna, którą śmiało można podać na przystawkę, śniadanie lub kolację. Spróbuj koniecznie sałatki ekspresówki! 

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę ekspresówkę: 
  • 300 g szynki drobiowej lub wędzonego filetu z indyka
  • 100 g sera żółtego 
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała cebula 
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • szczypiorek do dekoracji
  • Na sos do sałatki:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę, ser żółty i jajka pokroić w kostkę. Cebulę posiekać drobno. Kukurydzę osączyć z zalewy.
  • Wszystkie składniki wymieszać razem. Dodać sos przygotowany z jogurtu, majonezu i musztardy. Ponownie wymieszać. 
  • Spróbować i ewentualnie doprawić musztardą, solą oraz pieprzem. 
  • Przed podaniem chłodzić w lodówce przez 30 minut. Podawać sałatkę przybraną posiekanym szczypiorkiem. 
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej

Zobacz GALERIĘ  przepisów na przepiękne SAŁATKI ze ŚLEDZIEM

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej