Sałatka BRANSOLETKA Z GRANATÓW z kurczakiem: łatwa, pyszna, efektowna
2021-12-11
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Sałatka z kurczakiem zawsze cieszy się powodzeniem. Dlatego warto wypróbować nowych skojarzeń smakowych. Połączenie warzyw korzeniowych, pieczonej piersi kurczaka oraz specjalnie spreparowanej cebuli jest po prostu przepyszne. Do tego soczyste, słodko-cierpkie pestki granatu, które tak przyjemnie chrupią pod zebami... Brak słów, jakie to dobre! No i przepięknie wygląda!
Sałatki jarzynowe - klasyczna i 13 innych, sycących i smacznych przepisów
SKŁADNIKI
- 600 g filetu z piersi kurczaka
- 2 ziemniaki ugotowane
- 1 duża marchewka ugotowana
- 1 duży burak upieczony lub ugotowany
- 1 cebula
- 1 duży granat lub 2 mniejsze
- 100 ml majonezu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową lub włóżyć do rękawa. Rozgrzać piekarnik do 250°C. Pierś włożyć do piekarnika, po 10 minutach wyłączyć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ugotowane warzywa osobno zetrzeć na tarce o dużych otworach. Trzymać w oddzielnych naczyniach.
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie półpierścienie. Rozgrzać olej roślinny w rondlu i usmażyć cebulę na złoty kolor. Posypać cukrem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Ostudzić.
- Drobno posiekać pierś z kurczaka i wymieszać ze smażoną cebulą.
- Na środku talerza serwisowego postawić szklankę. Umieścić warstwę ziemniaków wokół szklanki. Posmarować odrobiną majonezu. Na wierzchu ułożyć warstwę piersi kurczaka z cebulą, następnie marchewki, znowu majonez, buraki, majonez.
- Pestki granatu rozłóż na wierzchu warstwy buraków. Przykryj sałatkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę, aby przeszła smakami.
Czy warto jeść granaty? Właściwości i wartości odżywcze granatów