Sałatka BRANSOLETKA Z GRANATÓW z kurczakiem: łatwa, pyszna, efektowna

Sałatka BRANSOLETKA Z GRANATÓW z kurczakiem: łatwa i efektowna
Autor: Shutterstock.com Sałatka BRANSOLETKA Z GRANATÓW z kurczakiem: łatwa i efektowna
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Sałatka z kurczakiem zawsze cieszy się powodzeniem. Dlatego warto wypróbować nowych skojarzeń smakowych. Połączenie warzyw korzeniowych, pieczonej piersi kurczaka oraz specjalnie spreparowanej cebuli jest po prostu przepyszne. Do tego soczyste, słodko-cierpkie pestki granatu, które tak przyjemnie chrupią pod zebami... Brak słów, jakie to dobre! No i przepięknie wygląda! 

Sałatki jarzynowe - klasyczna i 13 innych, sycących i smacznych przepisów

SKŁADNIKI

  • 600 g filetu z piersi kurczaka
  • 2 ziemniaki ugotowane
  • 1 duża marchewka ugotowana
  • 1 duży burak upieczony lub ugotowany
  • 1 cebula
  • 1 duży granat lub 2 mniejsze
  • 100 ml majonezu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową lub włóżyć do rękawa. Rozgrzać piekarnik do 250°C. Pierś włożyć do piekarnika, po 10 minutach wyłączyć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Ugotowane warzywa osobno zetrzeć na tarce o dużych otworach. Trzymać w oddzielnych naczyniach. 
  • Cebulę obrać i pokroić w cienkie półpierścienie. Rozgrzać olej roślinny w rondlu i usmażyć cebulę na złoty kolor. Posypać cukrem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Ostudzić.
  • Drobno posiekać pierś z kurczaka i wymieszać ze smażoną cebulą.
  • Na środku talerza serwisowego postawić szklankę. Umieścić warstwę ziemniaków wokół szklanki. Posmarować odrobiną majonezu. Na wierzchu ułożyć warstwę piersi kurczaka z cebulą, następnie marchewki, znowu majonez, buraki, majonez.
  • Pestki granatu rozłóż na wierzchu warstwy buraków. Przykryj sałatkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę, aby przeszła smakami.
Czy warto jeść granaty? Właściwości i wartości odżywcze granatów
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej