Przepis na sałatkę warstwową z kurczakiem. Imprezowy hit karnawału
Dieta bezglutenowa
Sałatki warstwowe są nie tylko pyszne. Prezentują się wyjątkowo efektownie i zachwycają już samym wyglądem. Wbrew pozorom ich przyrządzenie nie jest skomplikowane. Aby się o tym przekonać, warto zrobić pyszną domową sałatkę warstwową z kurczakiem. Bardzo łatwe przygotowanie i proste składniki to nie jedyne jej zalety. Zobaczcie, jak zrobić obłędną sałatkę warstwową z kurczakiem.
Sałatka warstwowa z kurczakiem – składniki
Wśród składników, które wykorzystuje się do przygotowania tej pysznej sałatki, znalazły się niedrogie produkty. Są łatwo dostępne w większych i mniejszych sklepach spożywczych czy na bazarkach. Można je kupić bez względu na porę roku. Na liście znalazło się więc sześć produktów, majonez i dwie przyprawy.
Aby zrobić sałatkę warstwową z kurczakiem, potrzebne są takie produkty jak:
- gotowana pierś kurczaka
- jajka na twardo
- starty żółty ser
- pomidorki koktajlowe
- orzechy włoskie
- świeże zioła
- majonez
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić sałatkę wielowarstwową?
Przygotowanie warstwowej sałatki z kurczakiem jest bardzo łatwe. Nawet jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście takiej przekąski, z tym sprawdzonym przepisem poradzicie sobie na medal. To tylko kilka prostych kroków i pyszna sałatka jest gotowa. Po przygotowaniu dobrze jest schłodzić sałatkę warstwową w lodówce.
Jak więc zrobić tę pyszną sałatkę składającą się z warstw?
- 1. krok – ugotowanie kurczaka i jajek
- 2. krok – pokrojenie składników
- 3. krok – ułożenie warstw – kurczak, jajka, orzechy włoskie, ser żółty i pomidorki koktajlowe
- 4. krok – schłodzenie sałatki w lodówce
Jak podawać sałatkę warstwową z kurczakiem?
Przepis na pyszną sałatkę składającą się ze smakowitych warstw dobrze jest mieć pod ręką. To propozycja na obłędną przekąskę na imprezę. Sałatka sprawdzi się zwłaszcza w czasie karnawału. Pysznie smakuje na kolację, a zapakowana do pojemnika będzie doskonałym posiłkiem na wynos.
Sałatka warstwowa z kurczakiem pysznie smakuje sama, ale można podać do niej różne dodatki. Bardziej sycąca będzie z kromkami chleba na zakwasie, chrupiącą bagietką czy tostami. Można zaserwować do niej także pitę czy nachosy.
SKŁADNIKI
- 300 g piersi kurczaka
- 150 g startego żółtego sera
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia i pokroić w kostkę.
- Ugotowane na twardo jajka obrać i drobno posiekać.
- Do szklanej salaterki przełożyć kawałki kurczaka i skropić majonezem. Ułożyć posiekane jajka, posypać orzechami włoskimi i skropić majonezem. Posypać startym żółtym serem i ułożyć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Udekorować posiekanymi ziołami.
- Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Podawać schłodzoną na różne okazje i bez okazji.