Kurczak koronacyjny nie tylko dla monarchii. Łatwo przygotujesz go w domu

Dieta bezglutenowa
Przepis, który nada naszemu posiłkowi iście królewskiego klimatu. Sałatka kurczak koronacyjny jest pyszna, prosta i można ją przygotować w każdy dzień tygodnia. Nie trzeba mieć na głowie korony, by jeść po królewsku.
Sałatka kurczak koronacyjny. Proste danie z królewską historią
Kurczak koronacyjny to przepyszne danie, które ma ciekawą historię. Przepis powstał w 1953 roku. To danie miało być podawane na bankiecie, który miał gości zagranicznych dygnitarzy z okazji koronacji królowej Elżbiety II. W założeniu ma ze sobą łączyć elegancję, łatwość przygotowania i lekką egzotykę.
To danie można podawać na zimno i przygotowywać je w dużych ilościach. Dzięki temu właśnie, świetnie sprawdza się jako przekąska na najróżniejsze przyjęcia. Świetnie łączy w sobie pikanterię curry z kremowością majonezu. Jeśli dodajmy do tego kwaskowość cytryny i słodycz dżemu, mamy naprawdę ciekawa danie.
Ta sałatka świetnie sprawdzi się jako nadzienie do kanapek, croissantów czy tortilli. Możemy dodać do niej również ryż, by stworzyć sycącą wersję ciekawej sałatki. Można również nieco z nią poeksperymentować.
Bez problemu przygotujemy wersję lżejszą, gdzie majonez zastąpimy jogurtem. Możemy również dodać do niej wino czy migdały lub przygotować wersję wegetariańską, gdzie kurczak zastąpiony jest tofu albo ciecierzycą.
SKŁADNIKI
- 400 g gotowanej piersi z kurczaka
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki łagodnego curry w proszku
- 1 łyżeczka morelowego dżemu
- odrobina octu balsamicznego
- 1–2 łyżki rodzynek
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy majonez, jogurt, curry, dżem morelowy, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Dodajemy pokrojonego kurczaka i rodzynki.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy do smaku.
- Sałatkę wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.