Królowa śniegu - pięknie prezentująca się sałatka na co dzień i na święto

Sałatka królowa śniegu
Autor: Shutterstock Porcja sałatki królowa śniegu na ciemnym, ozdobnym talerzu.
łatwy
35 min
6

Dieta bezglutenowa

Królowa śniegu to znakomita sałatka na odświętny stół, jak i na codzienną przekąskę. Przygotowuje się ją z prostych, dostępnych wszędzie składników, a sekret polega na jej odpowiednim ułożeniu. Najlepiej przygotować ją w niedużej tortownicy lub szklanym przezroczystym naczyniu, wtedy wygląda niezwykle atrakcyjnie.

SKŁADNIKI

  • 250 g szynki konserwowej lub pieczonego kurczaka
  • 6 jajek na twardo
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 jabłko (najlepiej szara reneta lub antonówka)
  • 1 szklanka orzechów ziemnych
  • 2 serki topione gouda
  • 1 duży słoik majonez
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na dużych oczkach taki.
  • Ugotowane jajka podzielić na żółtka i białka. Żółtka zetrzeć na drobnej tarce, a białka na średnich oczkach.
  • Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Orzechy posiekać drobno lub zmielić  w blenderze lub malakserze. Kukurydze odcedzić.
  • Tortownicę wyłożyć dokładnie folią spożywczą lub aluminiową.
  • Serki topione wymieszać z połową cebuli i rozprowadzić na dnie tortownicy. Posypać orzechami.
  • Następnie wyłożyć startą szynkę i resztę cebuli i rozprowadzić warstwę majonezu.
  • Na majonezie rozłożyć kukurydzę, następnie starte jabłko wymieszane z majonezem, dokładnie przykryć startym żółtkiem.
  • Starte białko wymieszać z majonezem i wyłożyć na wierzch sałatki.
  • Wierzch tortownicy przykryć folią i wstawić sałatkę do lodówki na całą noc.
Jajka – zdrowie w skorupce

Galeria: Co zjeść na kolację?

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej