Królowa śniegu - pięknie prezentująca się sałatka na co dzień i na święto
2023-04-06
łatwy
35 min
6
Dieta bezglutenowa
Królowa śniegu to znakomita sałatka na odświętny stół, jak i na codzienną przekąskę. Przygotowuje się ją z prostych, dostępnych wszędzie składników, a sekret polega na jej odpowiednim ułożeniu. Najlepiej przygotować ją w niedużej tortownicy lub szklanym przezroczystym naczyniu, wtedy wygląda niezwykle atrakcyjnie.
SKŁADNIKI
- 250 g szynki konserwowej lub pieczonego kurczaka
- 6 jajek na twardo
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula cukrowa
- 1 jabłko (najlepiej szara reneta lub antonówka)
- 1 szklanka orzechów ziemnych
- 2 serki topione gouda
- 1 duży słoik majonez
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na dużych oczkach taki.
- Ugotowane jajka podzielić na żółtka i białka. Żółtka zetrzeć na drobnej tarce, a białka na średnich oczkach.
- Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Orzechy posiekać drobno lub zmielić w blenderze lub malakserze. Kukurydze odcedzić.
- Tortownicę wyłożyć dokładnie folią spożywczą lub aluminiową.
- Serki topione wymieszać z połową cebuli i rozprowadzić na dnie tortownicy. Posypać orzechami.
- Następnie wyłożyć startą szynkę i resztę cebuli i rozprowadzić warstwę majonezu.
- Na majonezie rozłożyć kukurydzę, następnie starte jabłko wymieszane z majonezem, dokładnie przykryć startym żółtkiem.
- Starte białko wymieszać z majonezem i wyłożyć na wierzch sałatki.
- Wierzch tortownicy przykryć folią i wstawić sałatkę do lodówki na całą noc.
Jajka – zdrowie w skorupce
Galeria: Co zjeść na kolację?