Jak zrobić domowy sos cezar? Prosty przepis!

Olga Karaban
prosty_przepis_jak_zrobic_domowy.jpg
Autor: photos.com Sałatka cezar z sałaty rzymskiej lub lodowej z grzankami, grillowanym mięsem kurczaka i parmezanem nie byłaby niczym niezwykłym, gdyby nie sos cezar służący do jej doprawiania
łatwy
15 min
4

Jak samemu przygotować sos cezar? To dziecinnie proste i szybkie. A sałata rzymska polana sosem cezar rozpływa się w ustach. Podajemy przepis na idealny, gęsty, domowy sos cezar.

SKŁADNIKI

  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy (nie za ostrej)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz czarny do smaku
  • odrobina sosu worcestershire

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Należy zacząć od posiekania drobno ząbka czosnku. Wsypać do miski i dodać do niego surowe żółtko, łyżkę oliwy oraz sól do smaku. Wszystko utrzeć blenderem do powstania jasne, gładkiej masy.
  • Dodać musztardę, dolać sok z cytryny oraz sos worcestershire. Na koniec doprawić pieprzem.
  • Takim gęstym sosem polewamy sałatę rzymską, dodajemy grzanki, parmezan starty na duże cienkie płatki. W wersji sycącej na wierzchu układamy kilka plastrów grillowanej piersi z kurczaka.
Olga Karaban