Big Mac sałatka - przepis na cheesburgerową sałatkę (keto, LCHF, bez glutenu)

Big Mac sałatka - przepis na cheesburgerową sałatkę (keto, LCHF, bez glutenu)
Autor: Shutterstock.com Big Mac sałatka - przepis na cheesburgerową sałatkę (keto, LCHF, bez glutenu)
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Masz ochotę na keto Bic Maca? Zamiast słynnego cheesburgera z McDonald's proponujemy ci niskowęglowodanową sałatkę ze smażoną mieloną wołowiną. To prosty pomysł na posiłek o niskiej zawartości węglowodanów  którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Big Mac sałatka to genialny przez na cheesburgerową sałatkę keto, LCHF i bez glutenu.

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę cheesburgerową:
  • 500 g mięlonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/8 łyżeczki tymianku
  • 1/8 łyżeczki płatków chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 główka sałaty lodowej lub rzymskiej
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g marynowanych ogórków np. sałatki szwedzkiej
  • 1 duża czerwona cebula
  • 100 g sera cheddar pomarańczowego lub innego wyrazistego sera, startego
  • Na sos do sałatki cheesburegerowej:
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 szczypta chili
  • słodzik, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
  • Dodać mielone mięso wołowe oraz przyprawy. Smażyć, aż odparuje woda, a mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
  • Z podanych składników przygotować sos. Można do niego ewentualnie dodać posiekane ogórki konserwowe i cebulkę. 
  • Sałatę pokroić lub porwać na mniejsze kawałki. Podzielić na cztery miski. Ułożyć na dnie.
  • Na sałacie układać porcje pokrojonych pomidorków, posiekanej cebuli, plasterków ogórka konserwowego, wiórków sera oraz sosu.
  • Na wierzchu kopczyka sałaty ułożyć porcję smażonego mięsa. Smacznego! 
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund

Rosół, bulion, wywar: 10 przepisów na dietę bulionową

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej