Znakomita sałatka z pieczonymi grzybami i awokado
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Bardzo ciekawe połączenie delikatnego i aksamitnego awokado, z wyrazistym smakiem pieczonych grzybów. Do tego baza w postaci miksu sałat, odrobina słodkiej gruszki i aromatyczny sos. Pyszności.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g pieczarek
- 200 g boczniaków
- 2 awokado
- 1 opakowanie miksu sałat
- 1 gruszka
- Sos:
- 3 łyżki octu balsamico
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- 5 łyżek oliwy
- 1 pęczek dowolnej zieleniny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby umyć i delikatnie osuszyć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej olejem.
- Oprószyć solą i pieprzem i piec 25 minut w 180 st.C.
- Sałatę opłukać i osuszyć, gruszki umyć i pokroić w kostkę, awokado obrać i pokroić w paski.
- Sałatę wymieszać z upieczonymi grzybami oraz z owocami.
- Składniki sosu zmiksować. Sałatkę polać sosem i posypać posiekaną zieleniną.