Zawsze robię sałatkę jajeczną z ciecierzycą na imprezy. To hit, który znika z talerzy w kilka minut

Zawsze robię sałatkę jajeczną z ciecierzycą na imprezy. To hit, który znika z talerzy w kilka minut
Autor: Shutterstock Zawsze robię sałatkę jajeczną z ciecierzycą na imprezy. To hit, który znika z talerzy w kilka minut
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Szukasz prostego i pysznego przepisu na sałatkę, która podbije serca gości? Sałatka jajeczna z ciecierzycą i fasolką to szybkie danie, które idealnie sprawdzi się na imprezy, domówki czy rodzinne spotkania. Przygotowanie zajmietylko chwilę, a efekt zachwyci każdego.

Prosta sałatka jajeczna z ciecierzycą – hit każdej imprezy

Ta sałatka to doskonały przykład, jak z kilku podstawowych składników stworzyć danie, które zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Jajka, ciecierzyca i fasolka czerwona tworzą sycącą i zdrową bazę, a majonez dodaje jej kremowej konsystencji. Doprawiona solą, pieprzem i ewentualnie ogórkami konserwowymi, sałatka zyskuje dodatkowy charakter.

Zobacz również:

Śledzie - wartości odżywcze. Dlaczego trzeba jeść śledzie?

Skandynawskie śledzie w oleju z cytryną i zielem angielskim

Śledzie plebana: nowy lepszy przepis na klasyczną zakąskę ze śledzi

Czy śledzie z kubełka są zdrowe i bezpieczne? Śledzie solone, a śledzie z solanki

Śledzie po staropolsku. Prosta przekąska na Wigilię w 3 krokach

Śledzie moczone w piwie - zrób raz, a nie wrócisz do innych. Lepsze niż z mleka lub wody

Sałatka jajeczna z fasolką – szybka, łatwa i smaczna

Jeśli brakuje Ci czasu, ta sałatka będzie strzałem w dziesiątkę. Wystarczy ugotować jajka, pokroić kilka składników i wymieszać wszystko z majonezem. To danie jest uwielbiane przez gości, a najlepsze jest to, że na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Idealnie nadaje się do podania z pieczywem lub jako dodatek do grillowanych potraw.

Przepis na sałatkę jajeczną z ciecierzycą i fasolką

SKŁADNIKI

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 1 cebula
  • 3–4 łyżki majonezu
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski.
  • Obierz cebulę, drobno posiekaj i dodaj do jajek.
  • Ciecierzycę i fasolę z puszki przepłucz pod bieżącą wodą, odsącz i wrzuć do pozostałych składników.
  • Dodaj majonez i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Sałatkę przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje, gdy przygotujesz ją dzień wcześniej.
  • Jeśli chcesz wzbogacić smak, dodaj pokrojone w kostkę ogórki konserwowe.
Kuchnia gruzińska: Sałatka pieczarkowa
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej