Sycąca i zdrowa sałatka z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami

Sałatka z roszponki z ziemniakami i pieczarkami
Autor: Shutterstock Sałatka z roszponki z ziemniakami i pieczarkami to znakomity pomysł na lunch do pudełka.
łatwy
15 min
4

Sałatka z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami jest zdrowa i syci na długo. Pieczone ziemniaki i zrumienione na maśle pieczarki to znane połączenie smakowe, zielona roszponka nadaje potrawie świeżości, a ser pleśniowy charakteru.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie roszponki
  • 7-8 niewielkich ziemniaków
  • 7 pieczarek
  • 1 opakowanie sera lazur lub innego z niebieską pleśnią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach na półtwardo. Odcedzić. Pokroić je na ćwiartki, wyłożyć na blaszkę do pieczenia, skropić olejem i wstawić do piekarnika na 30 min. (200 st c).
  • Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i przesmażyć krótko na maśle.
  • Roszponkę umyć i osuszyć, wymieszać z ziemniakami i pieczarkami. Na wierzchu pokruszyć nieco niebieskiego sera.
  •