Sushi w misce to idealny pomysł na drugie śniadanie. Wystarczy kilka składników

Sushi w misce to idealny pomysł na drugie śniadanie. Wystarczy kilka składników
Autor: Shutterstock.com Sushi w misce to idealny pomysł na drugie śniadanie. Wystarczy kilka składników
łatwy
10 min
1

Dieta bezglutenowa

Sushi zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Niestety, często trzeba za nie sporo zapłacić, a zrobienie go w domu zajmuje sporo czasu. Na szczęście w internecie pojawił się przepis, który szybko zyskał ogromną popularność. Sushi w misce to prawdziwy hit.

Sushi sałatka to idealny sposób na lunch. Wystarczy kilka minut

Sushi sałatka z ogórka szybko zyskała ogromną popularność w internecie. Podzieliła się nią tiktokerka o nazwie @lowcarblove. Internauci pokochali ten przepis za prostotę i wspaniały smak. Jest to idealny sposób na drugie śniadanie, przekąskę czy kolację.

Ta sałatka jest niezwykle prosta do przygotowania. Najpierw jednak trzeba przygotować łososia. Choć można go po prostu pokroić i wrzucić na patelnie, znacznie lepiej będzie smakował w połączeniu z podanymi przyprawami. Co więcej, jeśli chcemy by był on zdrowszy, możemy również go upiec lub przygotować w air fryerze.

Zamień łososia na coś innego. Wystarczy wszystko dobrze wymieszać

Jeśli nie przepadamy za łososiem możemy go bez problemu zamienić na kurczaka czy na przykład surimi - oba te składniki będą świetnie pasowały do naszej sałatki. Najlepszy jest fakt, że przygotowujemy ją w zamkniętym pojemniku.

Wystarczy więc dodać wszystkie składniki (oczywiście najpierw będzie trzeba pokroić ogórka, cebulę i awokado), zamknąć i energicznie wszystko wymieszać aż do połączenia się składników - nie może być nic prostszego.

SKŁADNIKI

  • 1 ogórek
  • 300 g łososia
  • 1 czerwona cebula
  • 80 g fasoli edamame
  • połowa awokado
  • 80 g twarożku
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka Sriracha
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sezamu
  • Przyprawy: czosnek w proszku, cebula w proszku, miód, olej sezamowy, ocet ryżowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia kroimy na kawałki.
  • Doprawiamy naszymi przyprawami.
  • Smażymy bądź pieczemy przez kilka minut, aż będzie gotowy.
  • Ogórka i cebulę kroimy w plasterki.
  • Awokado obieramy i kroimy w kostkę.
  • Wszystkie składniki wrzucamy do zamykanego pojemnika.
  • Energicznie wszystko mieszamy, aż do połączenia się składników.
Kuchnia japońska. Sushi dla początkujących
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej