Sałatka ze szpinakiem, mandarynką i granatem
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pyszna orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem, mandarynką i granatem. Bomba witaminowa - doskonała zwłaszcza zimą, bogata w witaminę C i żelazo. Będzie doskonała jako lekkie samodzielne danie, przystawka na przyjęciach lub dodatek do białych mięs lub ryb.
Delikatne liście szpinaku to doskonałe tło dla dodatków o bardziej wyrazistym smaku. Świetnie pasują do nich owoce cytrusowe, sery owcze lub kozie, cebula i czosnek i ostrzejsze sosy. Zdrowe, kolorowe sałatki ze szpinaku to doskonałe dania na lunch albo jakie dodatek do dań obiadowych.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 opakowania szpinaku baby
- 4 mandarynki bądź klementynki
- 1/2 owocu granatu
- 1 dojrzałe awokado
- mieszanka orzechów: włoskich, laskowych i migdałów
- Na sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- świeżo zmielony biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście szpinaku opłukać, wysuszyć i rozłożyć na półmisku.
- Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, awokado obrać, odpestkować, pokroić w plasterki. Rozrzucić kawałki owoców na szpinaku.
- Granat rozkroić i wyłuskać z połowy owocu pestki. Ozdobić nimi sałatkę.
- Posypać mieszanką orzechów.
- Składniki sosu dobrze wymieszać i polać sałatkę po wierzchu tuż przed podaniem.