Sałatka z surowych pieczarek z anchois i świeżym majerankiem
2021-03-29
łatwy
10 min
4
W niewielu domach w Polsce jada się surowe pieczarki. A szkoda bo są bardzo smaczne, mają świeży smak o lekko orzechowym aromacie. Znakomicie nadają się do przygotowywania sałatek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g surowych pieczarek
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
- Oliwę zmieszać z sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem i skórką cytrynową.
- Czosnek i pieczarki wymieszać z dressingiem. Posypać natką.