Sałatka z surowych pieczarek z anchois i świeżym majerankiem

2021-03-29
Sałatka z surowych pieczarek
Autor: Shutterstock Sałatka z surowych pieczarek to danie popularne we Włoszech.
łatwy
10 min
4

W niewielu domach w Polsce jada się surowe pieczarki. A szkoda bo są bardzo smaczne, mają świeży smak o lekko orzechowym aromacie. Znakomicie nadają się do przygotowywania sałatek.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g surowych pieczarek
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Oliwę zmieszać z sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem i skórką cytrynową.
  • Czosnek i pieczarki wymieszać z dressingiem. Posypać natką.