Sałatka z pieczarek i jajek z chili
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zwyczajna sałatka z pieczarek z jajkiem nabierze wyjątkowego charakteru, gdy przygotujemy ją warstwowo, ukrywając pomiędzy warstwami pikantne wnętrze.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 kg pieczarek
- sok z cytryny
- 2 papryczki chili
- 4 łyżki sosu tatarskiego
- 3 jajka na twardo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki wrzucić na 2 minuty do osolonego wrzątku. Odcedzić, przelać zimną woda i skropić sokiem z cytryny.
- Papryczki oczyścić i drobno posiekać. Białka jaj posiekać w kostkę, a żółtka rozkruszyć.
- Białka jaj wymieszać z sosem tatarskim i ułożyć na dnie niedużego, płytkiego naczynia (może być szeroka, niska szklanka), przykryć warstwą chili i warstwą pieczarek. Każdą warstwę lekko docisnąć.
- Szklankę przykryć talerzykiem i odwrócić do góry dnem, robiąc na talerzu "babkę" z sałatki. Wierzch posypać pokruszonymi żółtkami.