Sałatka z pieczarek i jajek z chili

2021-03-29
Sałatka z pieczarek i jajek z chili
Autor: Shutterstock Sałatka z pieczarek i jajek z chili świetnie smakuje i ładnie wygląda.
łatwy
20 min
4

Zwyczajna sałatka z pieczarek z jajkiem nabierze wyjątkowego charakteru, gdy przygotujemy ją warstwowo, ukrywając pomiędzy warstwami pikantne wnętrze.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg pieczarek
  • sok z cytryny
  • 2 papryczki chili
  • 4 łyżki sosu tatarskiego
  • 3 jajka na twardo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki wrzucić na 2 minuty do osolonego wrzątku. Odcedzić, przelać zimną woda i skropić sokiem z cytryny.
  • Papryczki oczyścić i drobno posiekać. Białka jaj posiekać w kostkę, a żółtka rozkruszyć.
  • Białka jaj wymieszać  z sosem tatarskim i ułożyć na dnie niedużego, płytkiego naczynia (może być szeroka, niska szklanka), przykryć warstwą chili i warstwą pieczarek. Każdą warstwę lekko docisnąć.
  • Szklankę przykryć talerzykiem i odwrócić do góry dnem, robiąc na talerzu "babkę" z sałatki. Wierzch posypać pokruszonymi żółtkami.