Sałatka z jarmużu z sosem porzeczkowym
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałatka z jarmużu z owocami sezonowymi to pyszny pomysł na sezonowa przystawkę. Ciężkawy w wyrazie jarmuż doprawiony lekkim sosem porzeczkowym nabiera nowego charakteru.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 garście porwanych liści jarmużu
- 0,5 szklanki malin lub porzeczek czerwonych
- Sos:
- 2 łyżki czerwonych porzeczek
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 jaja na twardo
- sól, pieprz i cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z porzeczek wycisnąć sok i wymieszać go z oliwą. Sos przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą pieprzem i cukrem.
- Jarmuż polać sosem i dokładnie wymieszać. Jajka obrać i posiekać, posypać nimi sałatkę.
- Na końcu dodać maliny i już nie mieszać.