Sałatka Alicji Majewskiej - sekret zdrowia i urody znanej piosenkarki

sałatka Alicji Majewskiej
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
2

Dziś Alicja Majewska kończy 75 lat. Właśnie zdradziła przepis na swoją ulubioną sałatkę. Chociaż jak sama twierdzi nie ma zdolności kulinarnych, jest to popisowe danie znanej polskiej piosenkarki, dla której czas się zatrzymał. Czy to właśnie ta autorska sałatka ze świeżych i zdrowych produktów jest za odpowiedzialna? Sprawdźcie przepis i przekonajcie się sami.

Alicja Majewska kończy 75 lat

Dziś znana i lubiana piosenkarka ma swoje święto. Pochodząca z Wrocławia artystka obchodzi swoje 75 urodziny. Swoją karierę rozpoczęła wiele lat temu i cały czas jest obecna na polskiej scenie muzycznej. Wydała mnóstwo albumów i zdobyła wiele nagród.

Chociaż sama mówi, że kulinarnego talentu nie posiada, sałatka według jej przepisu to prawdziwy przysmak. Jak zrobić sałatkę Alicji Majewskiej? Poznajcie sprawdzony przepis i zróbcie ją jeszcze dziś.

Jak zrobić sałatkę Alicji Majewskiej?

Pierwszym krokiem jest przygotowanie sosu na bazie majonezu z dodatkiem jogurtu, soku z cytryny, ketchupu i natki pietruszki. Następnie należy pokroić paluszki krabowe, pomidor i awokado, a także wyfiletować grejpfruta. Do miski przekłada się rukolę, dodaje wszystkie składniki, miesza i skrapia sosem.

Przepis na sałatkę Alicji Majewskiej

  • Przepis na tę super pyszną i zdrową sałatkę nie jest skomplikowany.
  • Sałatkę robi się szybko. Czas przygotowania wynosi mniej niż kwadrans.
  • Lista składników to łatwo dostępne produkty, których nie trzeba szukać w wyspecjalizowanych sklepach czy w internecie.
  • Zamiast rukoli można użyć innej sałaty. Może to być sałata masłowa, karbowana lub rzymska. Wybrane zielone liście należy porwać dłońmi.
  • W sałatce sprawdzi się grejpfrut żółty i czerwony.
  • Awokado można pokroić nie tylko w plasterki, ale i w kostkę.

SKŁADNIKI

  • 200 g rukoli
  • 100 g paluszków krabowych
  • 1 grejpfrut
  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć majonez, jogurt, sok z cytryny, ketchup i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać i odstawić.
  • Paluszki krabowe pokroić na cztery części. Pomidory pokroić w kostkę, usuwając szypułkę. Grejpfruta wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Awokado obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  • Rukolę przełożyć do miski. Dodać paluszki krabowe, pomidory, grejpfruta i awokado. Wymieszać i skropić sosem.
  • Podawać od razu z pieczywem lub bez.
Rukola, czyli sałata z charakterem. Właściwości odżywcze i zastosowanie rukoli w kuchni
Anna Szulc-Górska
więcej