Paluszki krabowe - jak przyrządzać. Zastosowanie i przepisy
Paluszki krabowe można przyrządzać na wiele sposobów. Surimi są doskonałe jako składnik sałatek lub smażonych kotletów.
Spis treści
Paluszki krabowe są dostępne w wersji mrożonej, w zalewie lub gotowe do spożycia. Stanowią dodatek do mrożonej mieszanki z owoców morza. Można je jeść na surowo jako przystawkę bez żadnych dodatków. Nadziewa się nimi sushi w zastępstwie mięsa z krabów. Pokrojone paluszki krabowe świetnie pasują do różnego rodzaju sałatek na bazie ryżu lub makaronu sojowego. Można je jeść na ciepło, jako dodatek do makaronu. Niektórzy wolą wersję smażoną: obtoczone w cieście, w postaci placuszków bądź kotletów ziemniaczanych.
W Polsce najbardziej popularna jest sałatka z paluszków krabowych z makaronem sojowym i kukurydzą.
Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem
Składniki:
120 g paluszków krabowych
100 g makaronu sojowego (małe opakowanie)
1 puszka kukurydzy
3-4 łodygi selera naciowego
3-4 plastry ananasa (może być z puszki)
sok z połowy cytryny
4 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
1 zgnieciony ząbek czosnku (opcjonalnie)
2 łyżeczki czarnego sezamu lub czarnuszki
Makaron rozdrobnić i przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Dodać do makaronu dodać odcedzoną kukurydzę, pokrojone w kostkę: ananas, seler naciowy, paluszki surimi.
Przyprawić majonezem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ewentualnie czosnkiem.
Wymieszać i posypać sezamem lub czarnuszką.
To ciepłe danie z pewnością zasmakuje dzieciom.
Kotlety ziemniaczane z paluszkami krabowymi
400 g ziemniaków
5 paluszków krabowych
1 mały por
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
sól
1 jajko
olej do smażenia
Ziemniaki obrać i ugotować.
W oczekiwaniu na ziemniaki pokroić w plasterki paluszki surimi, białą część pora i paprykę.
Zmiksować obraną i pokrojoną cebulę, czosnek razem z pozostałymi przyprawami.
W większej misce rozmieszać ostudzone, rozgniecione widelcem ziemniaki razem ze zmiksowanymi przyprawami, paluszkami krabowymi, porem i papryką i rozkłóconym jajkiem.
Formować małe okrągłe kotlety. obtoczyć je w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony.
Podawać na ciepło.
Jeżeli nie chcesz zasypać kuchni kawałkami makaronu sojowego potnij go nożyczkami nad docelowym naczyniem.