Prosta surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą

2020-08-25
Anna Szubińska
Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą
Autor: Shutterstock Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą
łatwy
20 min
4

Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą to smaczna porcja witamin, która pasuje do niemal każdego dania obiadowego, jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a a do tego w sezonie letnim kosztuje grosze.

Składniki

1/2 główki białej kapusty

1 czerwona słodka papryka

1 kolba świeżej kukurydzy

sok z cytryny

sól

olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kukurydzę świeżą umyć i wrzucić do wrzącej, posłodzonej wody i gotować ok. 10-15 min, aż będzie miękka. Wystudzić i wyłuskać ziarna. Kukurydzę konserwową odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą i osączyć.

Kapustę umyć i drobno poszatkować, paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie paseczki.

Poszatkowaną kapustę i pokrojoną paprykę osolić i delikatnie wymieszać. Posypać ziarnami kukurydzy i skropić niewielką ilością oleju i sokiem z cytryny

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Czy kukurydzę można jeść na surowo?

Na surowo można jadać kukurydze cukrową, która jest bardzo młoda. Jest wtedy chrupka i soczysta. Pamiętajmy jednak, że uprawa kukurydzy wiąże się ze stosowaniem wielu środków chemicznych i pestycydów, które przenikają do ziaren. Obróbka termiczna pozwala pozbyć się przynajmniej części z nich. Dlatego, jeśli kukurydza na surowo, to tylko z własnej uprawy lub z gospodarstw ekologicznych.

Polecamy też:

Obłędna surówka z kapusty, ogórka i rzodkiewki