Prosta surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą

Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą to smaczna porcja witamin, która pasuje do niemal każdego dania obiadowego, jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a a do tego w sezonie letnim kosztuje grosze.
1/2 główki białej kapusty
1 czerwona słodka papryka
1 kolba świeżej kukurydzy
sok z cytryny
sól
olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kukurydzę świeżą umyć i wrzucić do wrzącej, posłodzonej wody i gotować ok. 10-15 min, aż będzie miękka. Wystudzić i wyłuskać ziarna. Kukurydzę konserwową odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą i osączyć.
Kapustę umyć i drobno poszatkować, paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie paseczki.
Poszatkowaną kapustę i pokrojoną paprykę osolić i delikatnie wymieszać. Posypać ziarnami kukurydzy i skropić niewielką ilością oleju i sokiem z cytryny
Czy kukurydzę można jeść na surowo?
Na surowo można jadać kukurydze cukrową, która jest bardzo młoda. Jest wtedy chrupka i soczysta. Pamiętajmy jednak, że uprawa kukurydzy wiąże się ze stosowaniem wielu środków chemicznych i pestycydów, które przenikają do ziaren. Obróbka termiczna pozwala pozbyć się przynajmniej części z nich. Dlatego, jeśli kukurydza na surowo, to tylko z własnej uprawy lub z gospodarstw ekologicznych.
Polecamy też: