Prosta surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą
2020-08-25
łatwy
20 min
4
Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą to smaczna porcja witamin, która pasuje do niemal każdego dania obiadowego, jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a a do tego w sezonie letnim kosztuje grosze.
Czy kukurydzę można jeść na surowo?
Na surowo można jadać kukurydze cukrową, która jest bardzo młoda. Jest wtedy chrupka i soczysta. Pamiętajmy jednak, że uprawa kukurydzy wiąże się ze stosowaniem wielu środków chemicznych i pestycydów, które przenikają do ziaren. Obróbka termiczna pozwala pozbyć się przynajmniej części z nich. Dlatego, jeśli kukurydza na surowo, to tylko z własnej uprawy lub z gospodarstw ekologicznych.
Polecamy też:
Obłędna surówka z kapusty, ogórka i rzodkiewki
SKŁADNIKI
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 czerwona słodka papryka
- 1 kolba świeżej kukurydzy
- sok z cytryny
- sól
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kukurydzę świeżą umyć i wrzucić do wrzącej, posłodzonej wody i gotować ok. 10-15 min, aż będzie miękka. Wystudzić i wyłuskać ziarna. Kukurydzę konserwową odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą i osączyć.
- Kapustę umyć i drobno poszatkować, paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie paseczki.
- Poszatkowaną kapustę i pokrojoną paprykę osolić i delikatnie wymieszać. Posypać ziarnami kukurydzy i skropić niewielką ilością oleju i sokiem z cytryny
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?