Prosta surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą

Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą
Autor: Shutterstock Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą
łatwy
20 min
4

Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą to smaczna porcja witamin, która pasuje do niemal każdego dania obiadowego, jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a a do tego w sezonie letnim kosztuje grosze.

Czy kukurydzę można jeść na surowo?

Na surowo można jadać kukurydze cukrową, która jest bardzo młoda. Jest wtedy chrupka i soczysta. Pamiętajmy jednak, że uprawa kukurydzy wiąże się ze stosowaniem wielu środków chemicznych i pestycydów, które przenikają do ziaren. Obróbka termiczna pozwala pozbyć się przynajmniej części z nich. Dlatego, jeśli kukurydza na surowo, to tylko z własnej uprawy lub z gospodarstw ekologicznych.

Polecamy też:

Obłędna surówka z kapusty, ogórka i rzodkiewki

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 1 kolba świeżej kukurydzy
  • sok z cytryny
  • sól
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kukurydzę świeżą umyć i wrzucić do wrzącej, posłodzonej wody i gotować ok. 10-15 min, aż będzie miękka. Wystudzić i wyłuskać ziarna. Kukurydzę konserwową odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą i osączyć.
  • Kapustę umyć i drobno poszatkować, paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie paseczki.
  • Poszatkowaną kapustę i pokrojoną paprykę osolić i delikatnie wymieszać. Posypać ziarnami kukurydzy i skropić niewielką ilością oleju i sokiem z cytryny
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej