Niezwykle prosta sałatka fasolowa z natką i orientalną nutą
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ta sałatka to świetne rozwiązanie na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości, a przy okazji niezła bomba witaminowa. Fasola nadaje jej treści, pomidory i natka świeżości, a kumin orientalnej nutki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Strączki pod lupą! Czytaj >>>
SKŁADNIKI
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 pomidory
- 1/2 pęczka natki
- 1 mała czerwona cebula
- sól i pieprz
- szczypta kuminu
- oliwa
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę odcedzić i opłukać na sicie pod bieżącą wodą.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, miąższ pokroić w kosteczkę a sok z pestkami odłożyć.
- Cebulę i natkę drobno posiekać. Wymieszać z fasolą i pomidorami, przyprawić kuminem.
- Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i sokiem z pomidorów, doprawić solą i pieprzem.
- Sałatkę polać sosem i jeszcze raz wymieszać.