Kozi ser z jagodami: sałatka afrodyzjak
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jagody lubimy w deserach, ale równie smaczne są w wersji wytrawnej - w towarzystwie koziego sera, octu balsamicznego i pieprzu. Oto prosta sałatka afrodyzjak do zrobienia w kilkanaście minut. Podawana z białym pieczywem i miłością, wywoła piorunujący efekt!
Krem jagodowy
Jagody z kruszonką
Letni pudding z owoców jagodowych
SKŁADNIKI
- 15 dag miękkiego serka koziego
- 2-3 szalotki
- 1 czubata łyżka grubo mielonego lub tłuczonego czarnego lub kolorowego (będzie wyglądał efektowniej) pieprzu
- spora garść czarnych jagód
- miks sałat
- bazylia, natka pietruszki, koperek, szczypiorek, kolendra (opcjonalnie - ma specyficzny smak, który dominuje; nie każdemu przypada do gustu)
- oliwa
- ocet balsamiczny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szalotki pokroić i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać łyżkę octu balsamicznego, odrobinę pieprzu i czarne jagody. Zostawić na małym ogniu, poczekać aż sos odparuje. Zdjąć z ognia.
- Ser pokroić na plasterki, obtoczyć w pieprzu i obsmażyć z dwóch stron na patelni grillowej (można też na teflonowej, podlewając odrobiną oliwy).
- Do miksu sałat dodać porwane na kawałki zioła, posiekany szczypiorek i koperek. Położyć na nich przesmażone serki i polać sosem pieprzno-jagodowym. Posypać surowymi jagodami.
- Podawać z bagietką i białym winem.