Kiedy nie mam pomysłu na śniadanie, robię tę szybką sałatkę. Mniej niż 5 minut roboty

Dieta niskokaloryczna
Nie masz pomysłu na ciekawe śniadanie? Nic prostszego. Przepyszna sałatka z selerem naciowym i szynką idealnie sprawdzi się na początek każdego dnia. Jej przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil, a smaki zostaną z nami na długi czas. Podpowiadamy, jak przygotować do pyszne śniadanie.
Sałatka na śniadanie to zawsze świetny pomysł. Jak działa na zdrowie?
Sałatka z selera konserwowanego i szynki to idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Sałatka ta nie tylko wspaniale smakuje, ale również bardzo szybko się ją przyrządza, dzięki czemu jest ona świetnym rozwiązaniem na poranki, w których nieco brakuje nam czasu, a chcielibyśmy zjeść coś pożywnego.
Taka sałatka nie tylko świetnie smakuje, ale również jest dobra dla naszego zdrowia. Na przykład seler zawiera wiele składników mineralnych i jest niskokaloryczny, dzięki czemu jest idealnym wyborem dla osób na diecie.
Suszone pomidory są natomiast źródłem likopenu, czyli związku o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Zawierają również różne substancje aktywne, które pozytywnie wpływają na zdrowie naszego organizmu.
Jak przygotować szybką sałatkę? Wystarczy kilka minut
Nie ma więc na co czekać i warto już teraz zabrać się za tą przepyszną sałatkę. Wystarczy pokroić seler, paprykę, szynkę, cebulę i suszone pomidory. Następnie wymieszać je ze startym serem.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Oliwę z oliwek mieszamy z oregano i sokiem z cytryny. Sos mieszamy z rukolą i rozkładamy do miseczek. Na wierz rukoli nakładamy nasze pozostałe składniki i gotowe.
Do sałatki można jeszcze dodać orzechy, dzięki czemu będzie znacznie bardziej sycąca. Jeśli mamy ochotę na coś bardziej "eleganckiego" możemy na przykład zamienić ser tarty na fetę, a szynkę konserwową np. na prosciutto.
SKŁADNIKI
- seler konserwowany
- rukola
- 2 sztuki czerwonej cebuli
- 100 g suszonych pomidorów
- 300 g szynki konserwowej
- 100 gramów sera tartego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki oregano
- 1 cytryna
- 2 papryki czerwone
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę, seler, paprykę, cebulę, suszone pomidory i ser tarty dokładnie ze sobą mieszamy.
- W osobnej miseczce łączymy sok z cytryny, oliwę z oliwek i oregano.
- Sosem polewamy naszą rukolę.
- Przekładamy do miseczek rukolę, a na wierzchu kładziemy pozostałe, wcześniej wymieszane, składniki.
- Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem.