Kiedy nie mam pomysłu na śniadanie, robię tę szybką sałatkę. Mniej niż 5 minut roboty

Kiedy nie mam pomysłu na śniadanie, robię tę szybką sałatkę. Mniej niż 5 minut roboty
Autor: Shutterstock.com Kiedy nie mam pomysłu na śniadanie, robię tę szybką sałatkę. Mniej niż 5 minut roboty
łatwy
10 min
4

Dieta niskokaloryczna

Nie masz pomysłu na ciekawe śniadanie? Nic prostszego. Przepyszna sałatka z selerem naciowym i szynką idealnie sprawdzi się na początek każdego dnia. Jej przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil, a smaki zostaną z nami na długi czas. Podpowiadamy, jak przygotować do pyszne śniadanie.

Sałatka na śniadanie to zawsze świetny pomysł. Jak działa na zdrowie?

Sałatka z selera konserwowanego i szynki to idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Sałatka ta nie tylko wspaniale smakuje, ale również bardzo szybko się ją przyrządza, dzięki czemu jest ona świetnym rozwiązaniem na poranki, w których nieco brakuje nam czasu, a chcielibyśmy zjeść coś pożywnego.

Taka sałatka nie tylko świetnie smakuje, ale również jest dobra dla naszego zdrowia. Na przykład seler zawiera wiele składników mineralnych i jest niskokaloryczny, dzięki czemu jest idealnym wyborem dla osób na diecie.

Suszone pomidory są natomiast źródłem likopenu, czyli związku o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Zawierają również różne substancje aktywne, które pozytywnie wpływają na zdrowie naszego organizmu.

Jak przygotować szybką sałatkę? Wystarczy kilka minut

Nie ma więc na co czekać i warto już teraz zabrać się za tą przepyszną sałatkę. Wystarczy pokroić seler, paprykę, szynkę, cebulę i suszone pomidory. Następnie wymieszać je ze startym serem.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Oliwę z oliwek mieszamy z oregano i sokiem z cytryny. Sos mieszamy z rukolą i rozkładamy do miseczek. Na wierz rukoli nakładamy nasze pozostałe składniki i gotowe.

Do sałatki można jeszcze dodać orzechy, dzięki czemu będzie znacznie bardziej sycąca. Jeśli mamy ochotę na coś bardziej "eleganckiego" możemy na przykład zamienić ser tarty na fetę, a szynkę konserwową np. na prosciutto.

SKŁADNIKI

  • seler konserwowany
  • rukola
  • 2 sztuki czerwonej cebuli
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 300 g szynki konserwowej
  • 100 gramów sera tartego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki oregano
  • 1 cytryna
  • 2 papryki czerwone
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę, seler, paprykę, cebulę, suszone pomidory i ser tarty dokładnie ze sobą mieszamy.
  • W osobnej miseczce łączymy sok z cytryny, oliwę z oliwek i oregano.
  • Sosem polewamy naszą rukolę.
  • Przekładamy do miseczek rukolę, a na wierzchu kładziemy pozostałe, wcześniej wymieszane, składniki.
  • Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Kuchnia gruzińska: Sałatka pieczarkowa
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej