Chrupiąca sałatka z jabłek i brokułów
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Sałatka z jabłek i brokułów w pysznym jogurtowym sosie to świetna przekąska i zdrowa porcja warzyw.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 słodkie jabłko
- 1 marchew
- 1 brokuł, średnich rozmiarów
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka nasion słonecznika
- na sos:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do słoika dodać wszystkie składniki sosu, zakręcić i dobrze zmiksować potrząsając słoikiem.
- Jabłko pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na wiórki. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Brokuła podzielić na różyczki. Jeśli nie lubisz surowego lub wydaje ci się zbyt twardy, do blanszuj go w osolonym wrzątku przez 1-3 minuty.
- W dużej misce wymieszać jabłko, marchew, cebulę, brokuła, nasiona słonecznika i żurawinę. Zalać sosem i wymieszać.