Zwykła kanapka? Nie tym razem! Poznaj kultowy amerykański tuna melt

Zwykła kanapka? Nie tym razem! Poznaj kultowy amerykański tuna melt
Autor: Brent Hofacker/ Shutterstock
łatwy
10 min
2

Kanapka to uniwersalny pomysł na szybką i prostą przekąskę. Tym razem zwróćmy uwagę na kanapkę, która podbiła serca Amerykanów. Klasyczny tuna melt, czyli kanapka z tuńczykiem i serem, która podawana jest na ciepło to hit, który króluje od lat. A jej przygotowanie nikomu nie powinno sprawić większych problemów.

Kanapka, która zachwyca smakiem i prostotą. Wystarczy kilka chwil

Kanapki można znaleźć najróżniejsze na całym świecie - dla każdego bez problemu znajdzie się coś dobrego. Tym razem jednak skupimy się na popularnej amerykańskiej kanapce, którą podaje się na ciepło. Chodzi mianowicie o tuna melt, czyli chrupiącą kanapkę z sałatką z tuńczyka i roztopionym serem.

Składniki do tuna melt. Większość masz w domu!

Jest to niezwykle prostą kanapkę, która smakuje niesamowicie. Jej podstawowymi składnikami są:

Czasami dodawany jest ogórek, seler, cebula, Sriracha czy chili. Jak widać, składniki są łatwodostępne, a całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu.

Jak przygotować tuna melt? Zachwyć się tym hitem

Wystarczy przygotować sałatkę z tuńczyka, a następnie ułożyć ją na chlebie tostowym. Na to kładziemy ser i przykrywamy drugim kawałkiem chleba. Zewnętrzną stronę kanapki smarujemy masłem i podsmażamy, aż ser się rozpuści, a chleb będzie miał złoty kolor.

To naprawdę prosty sposób na aromatyczną ciepłą przekąskę w ciągu dnia. Wystarczy kilka podstawowych składników, by można się nią było zajadać. Przygotuj, a zrozumiesz, dlaczego tak wielu Amerykanów ją uwielbia.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżka drobno posiekanego selera naciowego lub ogórka konserwowego
  • sól i pieprz
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 plasterki żółtego sera
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy tuńczyka, majonez, musztardę, posiekaną cebulę i pokrojonego ogórka/seler.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Na dwóch kromkach chleba rozsmarowujemy pastę.
  • Układamy na nich plasterki sera.
  • Przykrywamy drugą kromką chleba.
  • Z zewnętrznej strony każdą kromkę smarujemy cienko masłem.
  • Rozgrzewamy patelnie.
  • Podgrzewamy naszą kanapkę z każdej strony, aż ser się rozpuści, a chleb będzie złocisty.
  • Opcjonalnie możemy piec naszą kanapkę w 200 stopniach około 10 minut.
Wytrawny placek z tuńczykiem i jajkami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...