Zwykła kanapka? Nie tym razem! Poznaj kultowy amerykański tuna melt
Kanapka to uniwersalny pomysł na szybką i prostą przekąskę. Tym razem zwróćmy uwagę na kanapkę, która podbiła serca Amerykanów. Klasyczny tuna melt, czyli kanapka z tuńczykiem i serem, która podawana jest na ciepło to hit, który króluje od lat. A jej przygotowanie nikomu nie powinno sprawić większych problemów.
Kanapka, która zachwyca smakiem i prostotą. Wystarczy kilka chwil
Kanapki można znaleźć najróżniejsze na całym świecie - dla każdego bez problemu znajdzie się coś dobrego. Tym razem jednak skupimy się na popularnej amerykańskiej kanapce, którą podaje się na ciepło. Chodzi mianowicie o tuna melt, czyli chrupiącą kanapkę z sałatką z tuńczyka i roztopionym serem.
Składniki do tuna melt. Większość masz w domu!
Jest to niezwykle prostą kanapkę, która smakuje niesamowicie. Jej podstawowymi składnikami są:
- tuńczyk
- majonez
- ser
- pieczywo
Czasami dodawany jest ogórek, seler, cebula, Sriracha czy chili. Jak widać, składniki są łatwodostępne, a całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu.
Jak przygotować tuna melt? Zachwyć się tym hitem
Wystarczy przygotować sałatkę z tuńczyka, a następnie ułożyć ją na chlebie tostowym. Na to kładziemy ser i przykrywamy drugim kawałkiem chleba. Zewnętrzną stronę kanapki smarujemy masłem i podsmażamy, aż ser się rozpuści, a chleb będzie miał złoty kolor.
To naprawdę prosty sposób na aromatyczną ciepłą przekąskę w ciągu dnia. Wystarczy kilka podstawowych składników, by można się nią było zajadać. Przygotuj, a zrozumiesz, dlaczego tak wielu Amerykanów ją uwielbia.
SKŁADNIKI
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżka drobno posiekanego selera naciowego lub ogórka konserwowego
- sól i pieprz
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 plasterki żółtego sera
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy tuńczyka, majonez, musztardę, posiekaną cebulę i pokrojonego ogórka/seler.
- Doprawiamy do smaku.
- Na dwóch kromkach chleba rozsmarowujemy pastę.
- Układamy na nich plasterki sera.
- Przykrywamy drugą kromką chleba.
- Z zewnętrznej strony każdą kromkę smarujemy cienko masłem.
- Rozgrzewamy patelnie.
- Podgrzewamy naszą kanapkę z każdej strony, aż ser się rozpuści, a chleb będzie złocisty.
- Opcjonalnie możemy piec naszą kanapkę w 200 stopniach około 10 minut.