Zielone babeczki na słono - ozdoba i smakołyk w jednym!
2021-04-09

łatwy
45 min
4
Zielone babeczki na słono, ozdobione zielonym kremem i przepiórczymi jajkami to nie tylko piękna ozdoba stołu, ale też pyszna przystawka, która ucieszy przede wszystkim wegetarian. Wbrew pozorom przygotowanie tych babeczek nie jest trudne, a składniki znajdziemy w każdym markecie.
SKŁADNIKI
- 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 2 średnie jajka
- 80 g majonezu
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 czubata łyżka posiekanej zieleniny
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała szalotka
- 50 g mrożonego groszku zielonego
- 20 g startego sera typu parmezan
- 1/3 łyżeczki soli
- Krem:
- 200 g mrożonego groszku zielonego
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 15 g startego sera typu parmezan
- garść świeżego szpinaku
- 1 mała szalotka
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 80 g majonezu
- do smaku - sól, pieprz mielony
- Do ozdoby:
- 8 jajeczek przepiórczych
- świeże zioła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka, szpinak, czubatą łyżkę zieleniny i sok z cytryny zblendować na gładką masę i przelać do miski.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek i szalotkę obrać i posiekać. Wszystkie rozdrobnione składniki oraz mrożony groszek dodać do masy szpinakowej, wymieszać.
- Dosypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać.
- Przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia.
- Szalotkę obrać i posiekać. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać mrożony groszek, 3 łyżki wody i dusić kilka minut, aż groszek zmięknie. Pod koniec dorzucić garść szpinaku, podgrzać, aż zwiędnie.
- Warzywa ostudzić, dodać obrane jajko na twardo, starty ser, łyżeczkę soku z cytryny i majonez. Zblendować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku.
- Krem schłodzić i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać na wierzch babeczek. Ozdobić każdą połówkami jajeczka przepiórczego.