Zielone babeczki na słono - ozdoba i smakołyk w jednym!

2021-04-08
Zielone babeczki na słono
Autor: Shutterstock Zielone babeczki z dodatkiem groszku i szpinaku mogą być przepysznym punktem w odświętnym menu
łatwy
45 min
4

Zielone babeczki na słono, ozdobione zielonym kremem i przepiórczymi jajkami to nie tylko piękna ozdoba stołu, ale też pyszna przystawka, która ucieszy przede wszystkim wegetarian. Wbrew pozorom przygotowanie tych babeczek nie jest trudne, a składniki znajdziemy w każdym markecie.

Składniki

100 g świeżego lub mrożonego szpinaku

2 średnie jajka

80 g majonezu

3 łyżeczki soku z cytryny

1 czubata łyżka posiekanej zieleniny

150 g mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 ząbki czosnku

1 mała szalotka

50 g mrożonego groszku zielonego

20 g startego sera typu parmezan

1/3 łyżeczki soli

Krem:

200 g mrożonego groszku zielonego

1 jajko ugotowane na twardo

15 g startego sera typu parmezan

garść świeżego szpinaku

1 mała szalotka

1 łyżeczka oleju roślinnego

1 łyżeczka soku z cytryny

80 g majonezu

do smaku - sól, pieprz mielony

Do ozdoby:

8 jajeczek przepiórczych

świeże zioła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jajka, szpinak, czubatą łyżkę zieleniny i sok z cytryny zblendować na gładką masę i przelać do miski.

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek i szalotkę obrać i posiekać. Wszystkie rozdrobnione składniki oraz mrożony groszek dodać do masy szpinakowej, wymieszać.

Dosypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać.

Przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia.

Szalotkę obrać i posiekać. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać mrożony groszek, 3 łyżki wody i dusić kilka minut, aż groszek zmięknie. Pod koniec dorzucić garść szpinaku, podgrzać, aż zwiędnie.

Warzywa ostudzić, dodać obrane jajko na twardo, starty ser, łyżeczkę soku z cytryny i majonez. Zblendować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku.

Krem schłodzić i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać na wierzch babeczek. Ozdobić każdą połówkami jajeczka przepiórczego.