Zielone babeczki na słono - ozdoba i smakołyk w jednym!

2021-04-09
Zielone babeczki na słono
Autor: Shutterstock Zielone babeczki z dodatkiem groszku i szpinaku mogą być przepysznym punktem w odświętnym menu
łatwy
45 min
4

Zielone babeczki na słono, ozdobione zielonym kremem i przepiórczymi jajkami to nie tylko piękna ozdoba stołu, ale też pyszna przystawka, która ucieszy przede wszystkim wegetarian. Wbrew pozorom przygotowanie tych babeczek nie jest trudne, a składniki znajdziemy w każdym markecie.

SKŁADNIKI

  • 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 2 średnie jajka
  • 80 g majonezu
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka posiekanej zieleniny
  • 150 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 50 g mrożonego groszku zielonego
  • 20 g startego sera typu parmezan
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Krem:
  • 200 g mrożonego groszku zielonego
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 15 g startego sera typu parmezan
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 80 g majonezu
  • do smaku - sól, pieprz mielony
  • Do ozdoby:
  • 8 jajeczek przepiórczych
  • świeże zioła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka, szpinak, czubatą łyżkę zieleniny i sok z cytryny zblendować na gładką masę i przelać do miski.
  • Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek i szalotkę obrać i posiekać. Wszystkie rozdrobnione składniki oraz mrożony groszek dodać do masy szpinakowej, wymieszać.
  • Dosypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać.
  • Przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia.
  • Szalotkę obrać i posiekać. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać mrożony groszek, 3 łyżki wody i dusić kilka minut, aż groszek zmięknie. Pod koniec dorzucić garść szpinaku, podgrzać, aż zwiędnie.
  • Warzywa ostudzić, dodać obrane jajko na twardo, starty ser, łyżeczkę soku z cytryny i majonez. Zblendować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku.
  • Krem schłodzić i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać na wierzch babeczek. Ozdobić każdą połówkami jajeczka przepiórczego.