Zachwyć się przekąską prosto z Indii. Przygotujesz ją w kilka minut

Dieta wegetariańska
Na przekąskę zanurz się w smakach Indii. Kachori, czyli przepyszne kuleczki z soczewicy to świetny pomysł na szybką przegryzkę lub fajną przystawkę na imprezy. To idealny i przepyszny zastrzyk energii, który bez problemu przygotujemy w zaciszu domowym.
Przekąska prosto z Indii. Aromat i smak w niewielkiej kuleczce
Kachori to indyjskie danie, które perfekcyjnie sprawdzi się na ciekawą przekąskę. To idealne połączenie chrupiącego ciasta z aromatycznym wegetariańskim nadzieniem. To przepyszny i ciekawy sposób na przekąskę prosto z północnych Indii.
Kachori charakteryzuje się kruchym ciastem, które skrywa w sobie aromatyczne nadzienie. Choć w klasycznym wydaniu jest ono przygotowywane z soczewicy, to jednak można znaleźć również nadzienie z grochu, ziemniaków, cebuli, suszonych owoców i orzechów. Wersji można znaleźć naprawdę całą masę.
Nasza przekąska bez wątpienia będzie najlepiej smakować na gorąco podawane z najróżniejszymi chutneyami czy z ostrymi sosami. Nie ma jednak powodu, by nie jeść ich również na zimno. Choć nie będą smakowały tak dobrze, jak na ciepło, wciąż będą stanowić ciekawą przekąskę.
Jeśli nie mamy pomysłu na ciekawą przekąskę bez mięsa, to ten przepis jest warty naszej uwagi. Nie jest trudny w przygotowaniu, a zachwyci nas jego smak i aromat. Wystarczy kilka chwil, by go przygotować.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 300 g mąki
- 3 łyżki masła klarowanego
- 0,5 łyżeczko doli
- 0,5 szklanki wody
- Nadzienie:
- 0,5 szklanki żółtej soczewicy (namoczonej min. 2 godz.)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki garam masala
- 0,5 łyżeczki chilli w proszku
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce rękoma mieszamy mąkę, sól i masło klarowane.
- Stopniowo dodajemy wodą i wyrabiamy gładkie ciasto.
- Przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 minut.
- Soczewicę odcedzamy i mielimy w blenderze.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- DOdajemy kminek, przyprawy i soczewicę.
- Podsmażamy kilka minut, aż farsz będzie suchy.
- Ciasto dzielimy na kulki i rozpłaszczamy je na małe placki.
- Na środek każdego z nich układamy nadzienie, zlepiamy brzegi i spłaszczamy delikatnie.
- Smażymy na oleju na średnim ogniu z obu stron.