Z ziemniaków robię pyszne i aromatyczne łódeczki. To świetny dodatek do obiadu i imprezowa przekąska
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jak zrobić pieczone ziemniaczki na obiad? Jednym z pomysłów, który warto sprawdzić, są ziemniaczane łódeczki. To kawałki ziemniaków w oliwie z oliwek z dodatkiem parmezanu, ziół i przypraw zapiekane w rękawie. Przyrządzone według tego przepisu ziemniaki są pyszne i aromatyczne, a przygotowanie jest łatwe. Poznajcie prosty i szybki przepis na wyborne ziemniaczane łódeczki.
Z czego zrobić ziemniaczane łódeczki?
Ziemniaczane łódeczki to hit wśród przepisów na smaczny dodatek do obiadu. Bez problemu można zrobić je w domowych warunkach. Wystarczy kilka składników, które można kupić w małych i dużych sklepach czy na bazarkach. Połowę z nich stanowią popularne przyprawy i zioła.
Co więc jest potrzebne, aby upiec pełne smaku i aromatu łódeczki z ziemniaków? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- ziemniaki
- oliwa z oliwek
- parmezan
- przyprawy i zioła – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, suszona cebula, słodka papryka
Czy obierać ziemniaki do pieczenia?
W tym przepisie ziemniaków do pieczenia nie trzeba wcześniej obierać. Należy jednak odpowiednio je przygotować, zanim powstaną z nich ziemniaczane łódeczki i trafią do piekarnika. Najlepiej wybierać ziemniaki podobnej wielkości. Następnie należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą, aby pozbyć się resztek ziemi i innych zanieczyszczeń. Umyte ziemniaki trzeba dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na ósemki. W ten sposób powstaną tytułowe łódeczki.
Jak zrobić pieczone łódeczki z ziemniaków?
Przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu łódeczki ziemniaczane są chrupiące z zewnątrz, a ich środek jest miękki. Są wyjątkowo dobre, a ich aromat zachwyca już podczas pieczenia. To doskonały dodatek do dania głównego i świetna przekąska. Doskonale smakują z różnymi sosami jak ketchup, musztarda, dip czosnkowy czy jogurtowo-ziołowy.
Przepis na pyszne i aromatyczne łódeczki ziemniaczane jest łatwy i szybki. Przygotowanie trwa około 10 minut, a pieczenie niewiele ponad pół godziny.
Jak zrobić chrupiące łódeczki ziemniaczane? Wystarczy wybrać ten prosty przepis i postępować według kolejnych kroków.
- 1. krok – umycie i pokrojenie ziemniaków na łódeczki, przełożenie do rękawa do pieczenia
- 2. krok – przygotowanie marynaty do ziemniaków
- 3. krok – wlanie marynaty do rękawa z ziemniakami
- 4. krok – ułożenie rękawa na blasze lub w formie
- 5. krok – upieczenie ziemniaczanych łódeczek w piekarniku
SKŁADNIKI
- 6 dużych ziemniaków
- 60 ml oliwy z oliwek
- 60 g drobno startego parmezanu
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na ósemki, a następnie przełożyć do rękawa do pieczenia.
- Do miseczki przelać oliwę z oliwek i wsypać starty parmezan. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, suszoną cebulą i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać.
- Marynatę wlać do ziemniaków w rękawie. Kilka razy energicznie potrząsnąć woreczkiem, aby wszystkie ziemniaki pokryły się oliwą z przyprawami.
- Rękaw dokładnie związać i ułożyć na blasze lub w większej formie do zapiekania. Rozłożyć, tak aby powstała jedna warstwa ziemniaków.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 35 minut. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw, aby ziemniaki się nieco zarumieniły.
- Podawać jako dodatek do obiadu lub przekąskę z ulubionym sosem.