Z Hiszpanii przywiozłam najlepszy przepis na ziemniaki. Patatas bravas zachwycają smakiem i aromatem
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Patatas bravas, czyli smażone ziemniaki podane z obłędną salsą, to danie kuchni hiszpańskiej. Pyszne i chrupiące kawałki ziemniaków znakomicie komponują się z aromatycznym sosem, który podkręca ich smak. Aby spróbować tego wyśmienitego dania, nie trzeba udawać się w daleką podróż. Oto tradycyjna hiszpańska receptura na patatas bravas.
Czym są patatas bravas?
Smażone ziemniaki podawane z salsą to jedno z narodowych dań kuchni Hiszpanii. Zalicza się je do tapas, czyli małych przekąsek podawanych do alkoholi. „Dzikie ziemniaki” po raz pierwszy pojawiły się w barach w Madrycie w latach 60. XX wieku i błyskawicznie stały się jedną z ulubionych przekąsek Hiszpanów. Przepis szybko rozprzestrzenił się po całym kraju, a potem ruszył w świat. Każdy region Hiszpanii ma swój przepis na patatas bravas. Dzięki temu przepisowi możecie zrobić w domu wyborne smażone ziemniaki, które smakują jak w hiszpańskiej knajpce.
Jak zrobić patatas bravas?
Przepis na smażone ziemniaki po hiszpańsku nie jest skomplikowany. Sekretem ich smaku jest sposób przygotowania. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki przygotowuje się w dwóch etapach. Najpierw należy je obgotować w osolonej wodzie, a następnie smaży się je na głębokim oleju. To właśnie ta metoda sprawia, że ziemniaczki są doskonale chrupiące.
Hiszpański przepis na patatas bravas nie jest trudny, ale na przygotowanie tego oryginalnego dania warto mieć nieco więcej czasu. Jak więc zrobić smażone ziemniaki z salsą po hiszpańsku?
- 1. krok – przygotowanie salsy
- 2. krok – obgotowanie, a następnie usmażenie ziemniaków
- 3. krok – podanie smażonych ziemniaków z salsą
Jak podawać patatas bravas?
Hiszpańskie smażone ziemniaczki z dodatkiem aromatycznej salsy podaje się jako tapas, czyli przekąskę do napojów alkoholowych. Zwykle serwuje się je na ciepło, ale równie dobre są po ostygnięciu. Patatas bravas to również pyszny i oryginalny dodatek do obiadu. Świetnie smakują z potrawami mięsnymi czy pieczonymi rybami.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól
- olej do smażenia
Salsa brava:- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż nabierze złotego koloru. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Doprawić solą oraz słodką i ostrą papryką. Wlać bulion warzywny i ocet. Wsypać cukier i wymieszać. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
- Sos zmiksować na gładko.
- Umyte i obrane ziemniaki pokroić w kostkę o boku około 3 cm. Obgotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić i odstawić.
- Do garnka wlać olej i go rozgrzać. Smażyć na nim ziemniaki, aż staną się rumiane. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Usmażone ziemniaki przełożyć do miski. Doprawić solą i słodką papryką. Wymieszać.
- Ziemniaki podawać z salsą jako przekąskę lub dodatek do obiadu.