Z 4 składników robię pyszny sos do świątecznych mięs. Jest gotowy w 20 minut
Na świątecznym stole w Boże Narodzenie królują mięsa. Warto pamiętać, aby podać do nich dodatki, które podkreślą ich smak. Oprócz chrzanu czy ćwikły idealnie sprawdzi się sos żurawinowy z czterech składników. Wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem, ale i pozytywnym wpływem na zdrowie. Zobaczcie, jak zrobić pyszny domowy sos żurawinowy do mięs na Boże Narodzenie.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Czy sos żurawinowy jest zdrowy?
Świąteczny sos żurawinowy z 4 składników jest pyszny. Przyrządzony według tego przepisu charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem z orzeźwiającą nutą. Idealnie komponuje się z bogatym smakiem pieczonych mięs i wędlin, które tradycyjnie przygotowuje się na Boże Narodzenie. Sos z żurawiny jest ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe. Wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości.
- Źródło witamin i minerałów – żurawina zawiera witaminy C i K, a także mangan i miedź. Witamina C wzmacnia odporność, witamina K wpływa na krzepliwość krwi, a mangan i miedź biorą udział w wielu procesach metabolicznych.
- Poprawa trawienia – żurawina zawiera błonnik, który wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit. Zawarte w niej kwasy organiczne stymulują produkcję soków trawiennych, co ułatwia rozkład tłuszczów zawartych w mięsie.
- Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne – żurawina jest bogata w antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pomaga więc w redukcji stanów zapalnych i wzmocnieniu odporności.
- Wspomaganie układu moczowego – żurawina jest znana ze swoich właściwości antybakteryjnych, które pomagają w zapobieganiu infekcjom układu moczowego.
Jak zrobić sos żurawinowy?
Przepis na pyszny domowy sos żurawinowy, który idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego spotkania w Boże Narodzenie, nie jest trudny. Ten obłędny dodatek robi się błyskawicznie w kilku banalnych krokach. Zaletą tego przepisu jest liczba składników. Do przygotowania świątecznego sosu żurawinowego potrzebne są tylko cztery produkty, które są łatwo dostępne i właśnie teraz można kupić w dobrych cenach. Oprócz mrożonej żurawiny wykorzystuje się także cukier oraz sok i skórkę otartą z pomarańczy, które nadają przyjemnego cytrusowego posmaku i aromatu.
Jak więc przygotować świąteczny sos żurawinowy? Chociaż w sklepach można kupić gotową żurawinę do mięs i wędlin, o wiele smaczniejsza jest ta przyrządzona w domu. Przepis jest łatwy i szybki, a wrażenia smakowe zachwycą całą rodzinę.
- 1. krok – podgrzanie soku z pomarańczy z otartą skórką
- 2. krok – dodanie mrożonej żurawiny
- 3. krok – gotowanie sosu żurawinowego, aż zgęstnieje
Do czego pasuje sos żurawinowy?
Ze względu na swój słodko-kwaśny smak sos żurawinowy jest uniwersalny i pysznie komponuje się z różnymi potrawami mięsnymi i wegetariańskimi. To znakomity dodatek do pieczonych mięs i wędlin na święta Bożego Narodzenia. Dobrze smakuje z wieprzowiną, drobiem i dziczyzną. Można serwować go do pasztetów i potraw rybnych. Doskonale komponuje się z serami, takimi jak camembert, brie czy z mleka koziego. Podkręci smak naleśników, placków czy nawet pierogów. Dzięki temu, że do przyrządzenia sosu wykorzystuje się mrożoną żurawinę, ten wyborny dodatek można robić przez cały rok.
SKŁADNIKI
- 350 mrożonej żurawiny
- 250 ml soku z pomarańczy
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlać sok pomarańczowy. Wsypać cukier i dodać otartą skórkę z pomarańczy.
- Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i połączy z sokiem.
- Dodać żurawinę i wymieszać. Zwiększyć ogień i zagotować.
- Zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut, aż żurawina zacznie się rozpadać, a sos stanie się gęsty.
- Gotowy sos przełożyć do miseczki, przykryć i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
- Podawać jako dodatek do mięs w Boże Narodzenie.